2024. április 25., csütörtök

Mosolysziget

Iskolanap volt a kishegyesi általános iskolában

A kishegyesi általános iskola mint minden évben, az idén is névadójának, Ady Endrének a születésnapjához legközelebb eső pénteken tartotta az iskola napját. Ez alkalomból a színházteremben ünnepi műsort szerveztek, amelyen fellépett az iskola apraja és nagyja egyaránt. Az ünnepi esemény kapcsán Hajvert Ákos, az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy az iskolanap valódi jelentőségét a műsoron résztvevő gyerekek és a felkészülésbe ölt sok-sok idő adja.

Több mint 200 gyermek vett részt az ünnepi műsorban (Lakatos János felvétele)

Több mint 200 gyermek vett részt az ünnepi műsorban (Lakatos János felvétele)

– Az idei évben az iskolanapon több mint 200 gyermek volt a színpadon. Nagyon fontos számunkra, hogy ez az esemény tömeges legyen, minél több diákot be tudjunk vonni. Egyrészt egy szerkesztett műsorról beszélünk, másrészt pedig az iskola ünnepéről. Az utóbbi években egy valóban komoly ünnepé alakult, amit nem bagatellizálunk el, hanem megadjuk a módját. Az ünnepi műsort évek óta 17 órakor tartjuk a színházteremben, ahova meghívjuk elöljáróinkat, az iskola barátait, magyarországi vendégeinket és testvériskolánk képviselőit is. A műsort követően még egy állófogadáson beszélgetünk hosszasan az iskolában. Ami a háttér, és nagyon fontos: az idén egy hónapon át nagyon intenzíven dolgoztak a tanárok és a gyerekek azon, hogy egy valóban színvonalas produkciót mutathassanak be a közönségnek. Ez a felkészülési idő az elmúlt években több mint egy hónap volt, viszont ebben az évben október elején etnonapot tartottunk, amely szintén nagy rendezvény volt, így nem jutott több idő az iskolanapra való felkészülésre – mondta el az igazgató. A felkészülés kapcsán azt is megtudtuk tőle, hogy néhány tanár maximálisan belesegített a szervezésbe, a többiek pedig munkájukkal támogatták a sikert.

– Nem egy egyszerű mutatvány, hogy 200 gyermek jelenjen meg a színpadon 60 perc alatt. Emellett hallhatónak is kell lennie a produkciónak, mert ennyi gyerek nem biztos, hogy csendben tud lenni egy órán át. Nagyon komoly szervezést és koordinációt igényelt az egész műsor kivitelezése. Maga a műsor minden alkalommal tematikus. Az idei rendezvénynek a mosoly volt a témája. Ezért is kapta a Mosolysziget címet, szerbül pedig a Smeh je lek-et (a nevetés orvosság). Pedagógusaink a mosoly témakörén belül kerestek olyan mozgás, tánc, verses és drámapedagógia ihletésű produkciókat, amik megmosolyogtatják az embert – számolt be Hajvert.

Az iskolanapi műsort az idén is telt ház előtt adták elő a diákok, és a címhez hűen valóban sikerült megmosolyogtatni a közönséget.