2024. március 29., péntek

Kreml: Oroszországnak jogában áll szavatolni határai biztonságát

Oroszországnak jogában áll szavatolni határai biztonságát, amelyekhez az "agresszív" NATO egyre közelebb terjeszkedik - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője keddi moszkvai sajtótájékoztatóján.

Peszkov így kommentálta azokat a nyugati sajtójelentéseket, amelyek szerint Oroszország Iszkander típusú ballisztikus rakétákat és Sz-400 típusú harcászati légvédelmi rakétarendszereket telepít az orosz Kalinyingrádi területre.

A szóvivő úgy fogalmazott, hogy "Oroszország minden megtesz, ami csak szükséges, hogy bebiztosítsa magát", miközben a NATO a határai felé terjeszkedik.

Dmitrij Peszkov nem adott választ arra a kérdésre, hogy vajon az említett rakétarendszereket már a kalinyingrádi exklávé területére telepítették-e, és Moszkva állandó jelleggel akarja-e azokat ott állomásoztatni.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi tárca szóvivője kedden közölte: az igazi biztonsági fenyegetést nem Oroszország jelenti, hanem az, hogy Európa nem a kontinensről származó fegyverekkel és katonákkal telik meg. A szóvivő példaként az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek Romániába és Lengyelországba telepítését, valamint a főként amerikaiakból álló NATO-egységeknek a balti államokba és Lengyelországba vezénylését és amerikai tengerészgyalogosok tervezett norvégiai állomásoztatását nevezte meg.

Konasenkov ezzel John Kirby amerikai külügyi szóvivő (volt ellentengernagy) azon kijelentésére reagált, amely szerint aláássa Európa biztonságát az orosz Sz-400-esek és Iszkanderek Kalinyingrád környékére való telepítése.

"Nem kell valakinek ellentengernagynak lenni annak az egyszerű dolognak a megértéséhez, hogy az európai biztonság elleni minden fenyegetés az elmúlt tíz évben követett amerikai katonapolitika következménye" - hangoztatta az orosz tábornok.
Hangsúlyozta, hogy Kalinyingrád Oroszország része, így annak biztonságát az orosz vezetés hivatott biztosítani.