2024. március 29., péntek

Közép-Európáé lesz a főszerep

Orbán Viktor szerint a következő évtizedekben ez a régió veszi át a gazdaságban a vezető pozíciót – Szerbia számára is van hely

Újfent megállapítást nyert: a történelem folyamán még nem voltak ennyire jók a kapcsolatok Szerbia és Magyarország között, a magyar kormányküldöttség Nišben tett látogatása pedig a dél-szerbiai régió számára jelent történelmi eseményt – állapította meg nyilatkozatában a szerb és a magyar kormányfő a két kabinet együttes ülését követően Nišben.

A két kormányfő az együttes ülést követő sajtótájékoztatón (Ótos András felvétele)

A két kormányfő az együttes ülést követő sajtótájékoztatón (Ótos András felvétele)

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök örömmel tudatta a nyilvánossággal, hogy a két állam között valódi, őszinte egyetértés van, majd köszönetet mondott Magyarországnak, amiért gondot visel az ottani szerb közösség megmaradására. Az együttes kormányülésről szólva kifejtette: annak legfőbb témája a gazdaság volt, Magyarország Szerbia számára a hetedik legfontosabb külkereskedelmi partnernek számít, 2015-ben 1,1 milliárd euróra rúgott a két állam közötti árucsere-forgalom. Annak a várakozásának adott hangot, hogy Szerbia folyamatosan növelni tudja az árukivitelt Magyarországra, ez a mutató ugyanis jelenleg jelentős mértékben Magyarországnak kedvez.

– Az előttünk álló legfontosabb feladat a beruházások serkentése a határ mindkét oldalán. Nekünk is szükségünk van az itteni befektetésekre, de a szerb üzletembereket is arra szeretnénk biztatni, hogy nagyobb mértékben ruházzanak be Magyarországon – jelentette ki Vučić.

Hozzátette, az OTP Bank niši fiókintézetének megnyitása a legutóbbi jele a magyar érdeklődésnek a szerbiai lehetőségek iránt.

A találkozón a mezőgazdaságról és az infrastruktúráról is szó esett, a Belgrád–Budapest és a Szabadka–Baja vasútvonal realizálásáról, a szabadkai Y elágazásnak a kiépítéséről, de a 10-es közúti folyosó keleti ága Prosek és Bancarevo közötti szakaszának a befejezéséről is tárgyaltak a delegációk. Ez utóbbi autóutat a reggeli órákban meg is tekintette a két miniszterelnök. A projektum Magyarország számára is jelentős, hiszen a Budapest és Szófia, valamint a Budapest és Isztambul közötti utat rövidebb idő alatt meg lehet tenni.

A két állam együtt fog működni az illegális migráció és a terrorizmus megfékezésében is – állapodott meg a két kormányelnök. Szerbia az idegenforgalom terén sokat szeretne tanulni Magyarországtól, különösen a gyógyfürdő-turizmus fejlesztése kapcsán. Vučić kiemelte, Magyarország nyitottan és őszintén segíti hazánkat az európai úton, s teszi ezt olyan bátorsággal és eltökéltséggel, hogy más baráti állam esetében sem találni hasonló szerepvállalást.

JÓ TAPASZTALATTÁ KÍVÁNUNK VÁLNI

Egy kis levegőzés és oldottabb beszélgetés (Ótos András felvétele)

Egy kis levegőzés és oldottabb beszélgetés (Ótos András felvétele)

Orbán Viktor magyar kormányfő elmondta, hogy a Nišben tett látogatással a magyar kormánynak célja volt kifejezni a szerb nép iránti tiszteletét. Megállapította, hogy a gazdasági adatok mélyebb elemzésével egyértelmű következtetés vonható le: Szerbia jelentős fellendülés előtt áll, s általában véve a közép-európai régió meghatározó gazdasági szereppel fog rendelkezni a következő tíz-tizenöt évben. Ehhez a régióhoz kell Szerbiának is csatlakoznia a fejlettség terén. Orbán közölte: Magyarországon jelentős befektetői tőke halmozódott fel az elmúlt időszakban, s ennek egy részét mindenképpen Szerbiában kívánja hasznosítani.

– Az elmúlt években megteremtődtek a gazdasági együttműködés politikai feltételei. Magyarországnak vannak jó és rossz tapasztalatai is a külföldi beruházásokkal. A jó tapasztalatok azok a befektetések, amelyek az állam gazdaságfejlesztési stratégiájával összhangban jöttek létre. Magyarország ilyen jó tapasztalatokat kíván Szerbiában teremteni – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Hozzátette ugyanakkor: az a tény, hogy gazdaságilag jelenleg Magyarország van jobb helyzetben, egy pillanatra sem hiteti el vele, hogy ez mindig így marad, s hogy sohasem lesz szüksége a szerbiai tőkére. Ezért maga is arra biztatta a hazai vállalkozókat, hogy keressék fel elképzeléseikkel az északi szomszédot. Erre most támogatási lehetőségek is megteremtődtek: az Exim Bank egy 61 millió eurós keretet különített el a szerb–magyar biznisz serkentésére. Orbán köszönetet mondott a szerbiai magyarokat érintő intézkedésekért, az európai viszonylatban is kiemelkedőnek számító szerbiai kisebbségpolitikáért. Arra kérte a magyarországi beruházókat, hogy ne kizárólag Vajdaságban keressék az üzleti lehetőségeket, hanem Szerbia déli részében is.

A SZELLEMI ELNYOMÁS VÉGE

Az együttes ülést követően szakcsoportokban folyt tovább a munka (Ótos András felvétele)

Az együttes ülést követően szakcsoportokban folyt tovább a munka (Ótos András felvétele)

A migránsválságra utaló újságírói kérdésre válaszolva Orbán elmondta, Magyarország kapuja nyitva áll minden szerb állampolgár előtt, aki látogatást, üzletet, kapcsolatokat keres, de a migráció egészen más téma, olyan téma, melynek kapcsán egy egyszeri tévedés kitörölhetetlen nyomokat hagy. A bevándorlásellenes politika mellett foglalt állást, azért, hogy „gyerekeink ne tegyék fel egy nap a kérdést: miért engedték meg, hogy megváltozzon az ország kultúrája, gondolkodása, etnikai összetétele?” Orbán elmondta, a migránsokat áldozatoknak tartja, együttérez velük, de a segítséget a szülőföldjükön kell számukra megadni, nem pedig azt ígérni nekik, hogy korlátlanul és törvénytelenül léphetnek uniós területre. Donald Trump amerikai elnökké választásával kapcsolatban azt mondta: reméli, hogy ez egy nagy méreteket öltő szellemi elnyomás végét jelenti majd, egy olyan világhangulatnak a végét, amely alsóbbrendűnek tartott mindenkit, aki másként gondolkodott családról, államról, politikáról és egyéb kérdésekről.

SZERBIÁNÁL NINCS KEDVEZŐBB HELY

A két kormány együttes ülését követően a niši Tami Hotelben a Szerbiai Gazdasági Kamara szervezésében szerb–magyar üzleti fórumot is tartottak, melyen ugyancsak felszólalt a két miniszterelnök, és az üzleti kapcsolatok elmélyítése mellett foglaltak állást. A fórumon Orbán sürgette a Belgrád–Budapest vasútvonal kivitelezési szerződéseinek aláírását 2017 tavaszán. Vučić hangsúlyozta: hazánknál jobb befektetési légkört és nagyobb szubvenciókat a régió egyik országa sem kínál, ezért gyors döntésre biztatta a potenciális befektetőket.

Még az üzleti fórum előtt aláírtak két államközi szerződést is az illetékes miniszterek: Jadranka Joksimović és Szijjártó Péter a szerbiai uniós csatlakozás stratégiai támogatásáról szólót, Zorana Mihajlović és Seszták Miklós pedig a Tisza nemzetközi hajózási útvonallá tételéről szólót.