2024. április 24., szerda

Gyorsabb ügyintézés, több építkezés

Építkezési engedélyek néhány nap alatt

Több mint a felével, pontosabban ötvenkilenc százalékkal nőtt az építkezési munkálatok összértéke az építkezési engedélyek elektronikus úton történő kiadása óta – olvasható az építésügyi minisztérium közleményében. A kimutatás az év első öt hónapjára vonatkozik, a múlt évi azonos időszakhoz képest.

A tárca közleménye arra is rámutatott, hogy amióta elektronikus úton szerezhetők be az építkezési engedélyek, Szerbia két év alatt 44 hellyel feljebb került a Világbank Doing Business üzleti listáján.

Az országban Šabac, Valjevo, Pancsova, Niš és Belgrád a leggyorsabb városok az engedélyek kiadásában. Ezekben az önkormányzatokban a legjobb esetben csak két napot kellett várni az engedélyekre, a legrosszabb esetben pedig tizenkettőt. Ebben a tekintetben Šabac teljesített a legjobban (átlagban két nap alatt kiadták a felhatalmazásokat), november 1-jéig összesen 125 engedélyt adtak ki.

Valjevóban ugyanebben az időszakban 104 alkalommal adták ki az építésügyi papírokat elektronikus úton, átlagban három nap után. Pancsován átlag négy napot kellett várni, november 1-jéig 116 engedélyt adtak ki. Nišben 95 kérvényt hagytak jóvá, általában egy hét leforgása alatt. Belgrádban 160 engedélyt adtak ki a szóban forgó periódusban, de átlagban 12 napot kellett rájuk várni.

Az engedélyek kiadásában a legrosszabb teljesítményt Nagybecskerek, Magyarkanizsa és Dimitrovgrad, valamint Fehértemplom nyújtotta.

Ettől az évtől kezdve egyébként az építkezési engedélyek csakis az interneten keresztül igényelhetők.