2024. április 25., csütörtök

A jó hozamok lendítik fel a gazdasági mutatókat

Az SZNB szerint 3 százalékra csökkenthető a célinfláció szintje

A sikeresen véghezvitt pénzügyi konszolidációnak és a strukturális reformoknak köszönhetően az idén jelentősen csökkent az államháztartás pénzügyi hiánya, és az év végéig a GDP-arányos deficit 2,1 százalék körül alakul majd – jelentette be tegnap havi sajtótájékoztatóján Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank kormányzója.

A közadósság szintje is csökkentő tendenciát mutat, amire 2008 óta nem volt példa. Ez is olyan eredmény, aminek megvalósulását még nem olyan rég legkorábban a jövő év végére tervezték – tette hozzá.

Az ország árucsere-forgalmának mutatói, vagyis a kivitel és a behozatal is nagyobb mértékben valósult meg, és a folyófizetési mérleg hiánya is kisebb lesz a tervezettnél. Ennek a GDP-hez viszonyított értéke az év végén a 4,1 százalék közelében alakul majd.

A külföldi nettó beruházások értéke az idén elérte az 1,8 milliárd eurót (ami a GDP 5,2 százalékának felel meg). A beruházásokból befolyt pénz tehát bőven elegendő lesz a folyófizetési mérleg hiányának fedezésére – mondta a bankkormányzó asszony.

– A megvalósított pénzügyi politika egyik legjobb eredménye, hogy az éves célinflációt 3 százalékra lehetett mérsékelni, 1,5 százalékos megengedett ingadozással. A célinfláció szintjének csökkentéséről szóló határozat a szerb kormánnyal folytatott együttműködés keretében született meg. Ehhez hozzájárultak a a jó makrogazdasági alapok, a szerbiai gazdaság jövőbeli alakulásának becslései és a sikeresen megtartott árstabilitás – részletezte Tabaković asszony.

Az évközi infláció a jövő év elején éri el a kitűzött szintet, és reményei szerint attól kezdve már nem lép ki a tervezett keretekből.

A mezőgazdasági termelés szempontjából kiváló gazdasági évet zárhatunk, ennek eredményeként a Szerb Nemzeti Bank illetékesei úgy vélik, hogy az idei évi gazdasági növekedésének szintje a korábbi becsléséknél is magasabb lesz, és komoly esély van arra, hogy elérje a 2,7 százalékot. Mint a bankkormányzó hozzátette, részükről ez immár az idei harmadik felfelé javított előrejelzés.

Az SZNB a jövő évre vonatkozó gazdasági növekedését nem módosította, továbbra is 3 százalékos szintet becsül.