2024. március 28., csütörtök

A nagy család boldog család

Nagycsaládosok Szerbiában címmel tartott konferenciát a 3+ Topolyai Nagycsaládosok Egyesülete

Átalakuló társadalmunkban sajnos megváltozott a családszemlélet is. Néhány évtizeddel ezelőtt még természetes volt a három vagy ennél több gyerek a családban, vagy több generáció együttélése,  ma azonban csak ritkaságszámba megy egy ilyen szociológiai alapközösség. Hogy közvetlen környezetünkben, Szerbiában hogyan kezelik a nagycsaládosok kérdéskörét, a felmerülő – elsősorban anyagi természetű – problémákat, ez képezte a megbeszélés vezérfonalát.

A jelenlevők – nagycsaládos szervezetek vezetői, családügyi szakemberek és szülők –  olyan konkrét témaköröket érintettek mint a népesedés növelésére ható belső és külső tényezők fontossága, a nagycsaládosok jelenlegi jogi és szociális helyzete. Vajon Szerbia jogrendszere ismeri-e a nagycsaládos kategóriát, és ha igen, milyen mértékben? Rendelkeznek-e a nagycsaládosok bármilyen, törvénybe foglalt esetleges kedvezményekkel? Hogyan lehet sikeres a „nagycsaládos gyermek”? Kitértek továbbá a nagycsaládon belüli tervezés, valamint az időbeosztás kérdésére is.

– Ez a mai rendezvény, konferencia tulajdonképpen egy kerekasztal-beszélgetés, tribün egyvelege, és arról szól, hogy szakemberek bevonásával körbejárnánk a szerbiai nagycsaládok helyzetét. Sajnos azzal szembesülünk mi, nagycsaládosok, hogy általában megsajnálnak bennünket, amikor elmondjuk, hogy három vagy több gyermekünk van, pedig a nagycsalád egy boldog család, és nem biztos, hogy mindig szociális probléma, aki viszont az, azt fel kell karolnia a társadalomnak – nyilatkozta lapunknak Sablauer Brindza Beatrix, a 2015 márciusa óta tevékenykedő topolyai egyesület elnöke.

A konferencián jelen volt Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke is.

– Annál is inkább fontosak az ilyen megbeszélések, mint ez a mai, mert egyre inkább aktuálissá válnak ezek a kérdések. Végre Szerbiában is ébredeznek a politikusok, és létre szeretnék hozni a népesedési tanácsot, amelynek, reméljük, olyan irányú lesz a munkája, hogy tényleg konkrét intézkedések születnek a szakemberek és az érintettek bevonásával – mondta a találkozó jelentőségéről.