2024. április 24., szerda

Szakmai kihívás és a fiatalok oktatása

Somogyi Sándort Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke dr. Somogyi Sándort a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki, melyet a közgazdaság-tudományok, főként az agrárökonómia területén végzett több évtizedes tudományos kutatói és oktatói munkája, valamint a széleskörű szakmai, közéleti és páratanul gazdag publikációs tevékenysége elismeréséül kapta. A kitüntetést dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja nyújtotta át a professzornak.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Dr. Somogyi Sándor agrármérnök, a közgazdaság-tudományok magisztere, a közgazdasági és mezőgazdasági tudományok doktora, nyugalmazott egyetemi tanár, emeritus. Kutatási területe az agrárökonómia és azon belül a szervezés- és vezetéstudományok. Gyakorlati munkássága folyamán több vajdasági oktatási intézmény tanára és igazgatója volt, dolgozott szakértőként, egyetemi tanárként, tagja több nemzetközi gazdasági egyesületnek, magyarországi és vajdasági társaságnak, szervezetnek. Pályája során több mint ötszáz publikációja jelent meg, ebből harminc könyvet, tizenkét tankönyvet, több mint húsz egyetemi jegyzetet, száztíz tudományos értekezést készített, kongresszusokon, konferenciákon több mint kétszáz előadást tartott, hatvan tanulmányról készített recenziót és hetven szakmai jellegű dolgozat fűződik a nevéhez.

Vezető kutatóként vagy projektvezetőként több mint ötven nemzeti és nemzetközi projektumban vett részt, emellett a vajdasági Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának tagja. Korábban munkaérdemrenddel tüntették ki, és Vajdaság Informatikai Plakettjét is megkapta.

Dr. Babity János főkonzul úgy fogalmazott, Somogyi Sándor munkájának jelentőségét leginkább az avatott szakmai körök ismerik: ő olyan szakember, aki a Vajdaság egyik legnagyobb húzóereje, a mezőgazdaság korszerű és szakszerű továbbfejlesztésével, kutatásával, az ehhez kapcsolódó szervezéstani ismeretek oktatásával foglalkozott/foglalkozik.

– Somogyi Sándor munkássága és tudományos tevékenysége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megszülethessen az alap ahhoz, hogy a vajdasági magyar közösség gazdaságfejlesztési programja a szakmai kidolgozást követően jóváhagyást kapjon, és megnyíljanak a Prosperitati irodák. Ebben a professzor úrnak kollégáival egyetemben nagy érdemük van, hiszen olyan szakmai-szervezői gárdát és olyan hitelességet képviseltek, amelyre büszkén, partnerként lehet tekinteni, s a tudományos munkásság most találkozott a realitással, melyre a vajdasági közösségnek a leginkább szüksége volt, s ahogy a program halad előre, úgy nyer majd ez és a kitüntetés is igazolást – emelte ki a főkonzul.

Somogyi Sándor köszönőbeszédében elmondta, a magyar államtól ez az első kitüntetése, de mint kiemelte, ezen nem kell csodálkozni, hiszen sohasem a címekért, kitüntetésekért dolgozott, hanem elhivatottságból.

– Mindig önállóan gondolkodó értelmiséginek tartottam magam, akinek nincs tábora, csak nemzete. Csak a szakmai és tudományos kihívás és a fiatalok oktatása érdekelt, s ebben voltam elhivatott. Kerestem a tudományos szakmai megoldásokat, a fiatalok szakmai fejlesztésének lehetőségét, s azok mellett kitartottam. Hosszú tanári és kutatói karrierem alatt rengeteget dolgoztam, több mint hatszáz megjelentetett munkám van, magiszteri és doktori disszertációk témavezetője voltam, s minden fiatal sikere számomra is siker volt. Segítettem kollégáimat, tanítványaimat, örültem a fejlődésüknek, a sikereiknek, s mindig elégedetlen voltam önmagammal, hogy nem tehettem még többet. Úgy érzem, hogy karrierem végén ez a kitüntetés a munkámnak, a magyar ügyeknek és a Délvidék iránti odaadásomnak szól – mondta a professzor.