2024. április 26., péntek
TENISZ

A skóté a serleg és a trón is

Novak Đoković a londoni évzáró mestertornán nem védte meg tavalyi címét, a döntőben két játszmában veszített Andy Murray ellen, ami azt jelenti, hogy a skót idei 9., összesen 44. tornagyőzelme és első mestertornája révén a világelsőséget is megtartotta. Első ízben fordult elő, hogy az idény utolsó egyéni meccse nemcsak a mestertorna serlegéről, hanem a világelsőségről is döntött. A találkozó kezdete előtt az volt a kérdés, hogy Murray zárja-e az esztendőt 630 pontos előnnyel, vagy pedig Novak indul a 2017-es évadra 370 pontnyi többlettel. Az előbbi forgatókönyv érvényesült, Murray szemszögéből nézve teljesen megérdemelten, és már nem vitás, hogy jelenleg ő a jobb teniszező.

A mérkőzés agresszív adogatójátékkal indult, így Murray-nek az sem ártott, hogy két kettős hibát is vétett, Novak pedig az első kilenc adogatásán egyetlen pontot sem adott. A sor a hatodik játékban tört meg, amikor a skót breaklabdához jutott. Sem azt, sem a másodikat nem használta ki. A nyolcadik játékban a passzív küzdőmodorra váltott Novak már nem mentett, majd a skót adogatásán véget is ért az első játszma. A második elején Murray azonnal elnyerte Đoković adogatását, majd 4:1-re vezetett, s ekkor ő állt le, de 5:4-nél a meccsért adogathatott. Kicsit idegesen tette, de a harmadik meccslabdán győzött, és az egymás közötti mérleget 24:11-re szépítette.

A csoportküzdelmek utolsó meccsén Kej Nisikori még egyszer megpróbált visszavágni Marin Čilićnek a 2014-es US Open döntőjéért. De a rangosabb tornák meccseit rendre a horvát nyeri, és ezúttal sem volt másképp. A japán aligha bánta, hisz már továbbjutó volt, Čilić pedig némi önbizalmat gyűjtött a Davis-kupa jövő hétvégi döntőjére, amelyben Horvátország Zágrábban Argentínát látja vendégül.

Nisikori szombaton zsinórban a harmadik londoni meccsét is elveszítette. Ezúttal Novak Đokovićtól kapott nagy zakót. A volt világelső az elődöntőben már egészen megközelítette régi formáját, a győzelemmel 11:2-re módosította a japán elleni nagyszerű mérlegét, s ha nincs a kis rövidzárlat az első játszma 4:0-ja után, akár nullára is győzhetett volna. Szombaton este megdőlt a mestertornák egyik csúcsa. Murray és Miloš Raonić 3 óra 38 percen át csatáztak, és ez lett a verseny leghosszabb háromjátszmás meccse. Az előző csúcs 17 perccel volt rövidebb, azt három nappal korábban Murray és Nisikori állították fel. A kanadai pompásan kezdett, négy breaklabdát hagyott, majd a megnyert ötödik után magabiztos adogatással hozta az első játszmát. A következő kettőben rövidítést játszottak. A másodikban Raonić meccslabdát hagyott ki, s azután a skót három pontot nyert, ami döntőt is jelentett neki.

Gálfi Dalma sérülés miatt nem állt ki a toyotai elődöntőre a fehérorosz ArinaSzabalenka ellen, így is elégedett lehet az év végén nyújtottakkal, hisz az utóbbi hetekben 100 helyet haladt a ranglistán.

Pályafutása második profi tornáját játszotta Antalyában a 15 éves Olga Danilović. Tavaly a prokupljei bemutatkozón az 1. fordulóban esett ki, most pedig Törökországban a serlegig meg sem állt. A belgrádi tehetség a 12 ponttal máris a ranglista 900. helyére érdemes.

LONDON. – A mestertorna 3. fordulójában: Čilić–Nisikori 3:6, 6:2, 6:3, elődöntő: Đoković–Nisikori 6:1, 6:1, Murray–Raonić 5:7, 7:6, 7:6, döntő: Murray–Đoković 6:3, 6:4.

TOYOTA. – A női ITF-torna elődöntőjében: Szabalenka–Gálfi – küzdelem nélkül.

ANTALYA. – A női ITF-torna elődöntőjében: Danilović–König 7:5, 6:2, döntő: Danilović–Juhászová 6:2, 6:3.