2024. április 19., péntek

Jemeni polgárháború - A szaúdi vezetésű koalíció nem hosszabbítja meg a tűzszünetet

Nem hosszabbítja meg a tűzszünetet a jemeni kormányerőket támogató, Szaúd-Arábia vezette nemzetközi arab koalíció, mivel szerinte a síita húszi lázadók többször is megsértették a megállapodást - közölte hétfőn az AFP francia hírügynökséggel a katonai koalíció szóvivője.

A katonai szövetség által meghirdetett, szombat délben életbe lépett 48 órás, de megújítható fegyvernyugvás (helyi idő szerint) "délben" véget ér - mondta Ahmed Asszíri szaúdi tábornok. Mint hozzátette, a tűzszünetről kiadott közleményben szerepelt, hogy a fegyvernyugvást automatikusan meghosszabbítják, amennyiben tiszteletben tartják a szemben álló felek. "A tűzszünet tiszteletben tartásáról azonban szó sem volt, csak a megsértéséről" - tette hozzá a szóvivő a lázadók támadásaira utalva.

A dpa német hírügynökség viszont arról számolt be szemtanúkra hivatkozva, hogy hétfőn, még a fegyvernyugvás lejárta előtt a Rijád vezette koalíció harci gépei légicsapásokat hajtottak végre a fővárosban, Szanaában egy húszi támaszpont ellen. Áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek.

Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök nemzetközileg elismert kormánya, amelyet a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció tavaly március óta légicsapásokkal támogat, csaknem két éve háborúzik az Irán támogatását élvező - Ali Abdalláh Száleh volt elnökkel szövetséges - síita húszi felkelőkkel, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a jemeni fővárost.

A jemeni harcokban becslések szerint legalább 10 ezer ember halt meg, a sebesültek száma csaknem 37 ezer, és milliók szenvednek az élelmiszer- és vízhiánytól. A lázadók kezén lévő fővárosban kolerajárvány is kitört.