2024. március 28., csütörtök

Tudomány iránti alázat és szerepvállalás

Lezajlott a 15. VMTDK – A 2016. évi Kristálygömb Díjat Pápista Zsolt kapta
A művészeti konferenciaprogramok résztvevői

A művészeti konferenciaprogramok résztvevői

Az Újvidéki Egyetem Rektorátusának épületében pénteken este a művészeti konferenciaprogramokkal vette kezdetét az idei, 15. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia. Dr. Csányi Erzsébet,  a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium elnöke, a konferencia főszervezője üdvözölte a VMTDK képzőművészeti szekcióján kiállító alkotókat és az érdeklődőket. Mint mondta, a fiataloknak közös erővel kell összehordani azt a termést és tudást, amellyel rendelkeznek, a VMTDK pedig évről évre igyekszik biztosítani az ehhez szükséges alapokat, az infrastruktúrát, a helyszínt és a társszervezőket. A Rektorátus üvegpavilonjában a képzőművészeti szekció keretében csaknem 15 fiatal mutatta be műalkotását, illetve alkotáscsoportját. Samu János Vilmos megnyitószövegében arról beszélt, a fiatalok külön-külön is kiteljesítik a saját tehetségüket, a VMTDK viszont tömörítve láttatja őket. Mindenki a saját egyéni stílusán keresztül fejezi ki azt a közösségképző teljesítményt, ami a tudományos-művészeti szféránk megmaradása szempontjából rendkívül fontos, de az alkotások a közönséget is egységgé kovácsolják, és elgondolkodtatják a szemlélőket arról, hogy hol húzódik a határ a professzionális művészet és az azt megelőző protoművészet között. Az est folytatásában az egyéb művészeti programok keretében két kisfilmet és négy zenés-performatív produkciót láthatott a közönség.

Szombaton délelőtt a rekotrátus amfiteátrumában ünnepélyes keretek között hivatalosan is megnyitották a 15. diákköri tanácskozást. Dr. Weiszburg Tamás egyetemi docens, a magyarországi Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke köszöntőjében a tudományokba és a jövőbe vetett hitről beszélt, ami összeköti a konferencián jelen lévő hallgatókat és mentorokat, de megemélkezett arról is, hogy a magyarországi TDK-mozgalom immár 60 éves múltra tekint vissza, melynek másfél évtizede szerves részét képezi a vajdasági VMTDK. Dr. Ivanović Josip, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánhelyettese kiemelte, hogy a konferencia hidat képez a magyar és a szerb egyetemi közösség között. Dr. Novák Anikó, a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezetének elnöke pedig hangsúlyozta, a diákköri tanácskozás elsősorban a fiatalok ünnepe, amely nemcsak a tudomány iránti alázatra nevel, hanem az értelmiségi szerepvállalás felelősségét is hirdeti. Sóti Attila, a Vajdasági Magyar Diákszövetség elnöke elmondta, minden év novemberében a tudomány hívószavára gyűlnek össze a fiatalok Vajdaságban, dr. Lendák Imre, a Vajdasági Akadémiai Tanács elnöke pedig a VMTDK-hoz fűződő személyes élményeit osztotta meg a hallgatósággal. Dr. Csányi Erzsébet köszöntőjében rámutatott arra, hogy a rendezvény egyik legfontosabb eredménye, hogy az elmúlt 15 év alatt sikerült egy markáns generációváltást elősegítenie a vajdasági magyar tudományos életben. Az idei tanácskozásra a Kárpát-medence különböző régiójából 152 fiatal kutató jelelentkezett, akik nyolc szekcióban ismertették a kutatási eredményeiket.

A program folytatásában dr. Bereczkei Tamás egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészkarának dékánja, a magyarországi evolúciós pszichológiai kutatások kiemelkedő alakja tartotta meg plenáris előadását a Közösségek szerveződése: a múlt üzenete címmel, az ezt követő plenáris tudományos diákköri ülésszak keretében pedig hat előadás hangzott el.

A délután folyamán a tudományos diákköri szekcióülések a Mezőgazdasági Kar épületében zajlottak, és ugyanott adták át kora este a 2016. évi Kristálygömb Díjat, amelyet a tudományos és művészeti eredményekért járó kiemelkedő teljesítményért ítélnek oda. A 2016. évi díjazott Pápista Zsolt, az ÚE BTK Német Nyelv és Irodalom Tanszékének doktorandusza köszönőbeszédében elmondta, kutatói pályafutása a VMTDK-nak köszönhetően indult el, a díj pedig motiválja, hogy továbbra is kitartóan dolgozzon, mert úgy látja, létezik olyan fórum, amelyen értékelik az odaadó munkát. A díjátadót követő szekcióértékeléseken oklevéllel jutalmazták a legjobb előadásokat, és kihirdették azon résztvevők nevét, akiket a mentorok OTDK-szereplésre javasoltak.

A négynapos programsorozat zárórendezevénye a vasárnap délelőtt a VMFK Tudósklubjában Nyom-követés 2. címmel megtartott humántudományi doktoranduszműhely volt.