2024. április 25., csütörtök

Nem állt meg az idő

A Rómer Flóris Terv keretében felújítási munkálatok zajlanak a pacséri református templomban

Több mint harminc év után ismét működik a toronyóra, s még a tél beállta előtt befejeződik a nyílászárók nagyjavítása a közép-bácskai település 180 éves templomán.

A magyar kormány által 2015-ben elindított Rómer Flóris Terv Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében programja keretében befejezéséhez közeledik a pacséri református templom nyílászáróinak nagyjavítása és a külső lábazati rész felújítása. A külhoni magyar vonatkozású műemlékek megóvására és megmentésére indított program megvalósítását a Teleki László Alapítvány végzi. A Telecskai-dombok lankáin fekvő falu központjában hosszú évek óta felújítás alatt áll a református templom, folyamatosan figyelik a pályázatokat, hiszen csupán önerőből nem tudnák karbantartani, megőrizni a műemlékké nyilvánított épületet, mondta Csányi Erzsébet lelkésznő.
– Tizennyolc éve kezdtünk gyűjteni a templomunk felújítására, amikor azt is felmértük, hogy mi mindent szükséges elvégezni, és azóta folyamatosan figyeljük a pályázati lehetőségeket. Legelőször a tetőszerkezetet kellett kicserélni, felújítani, mert több helyen beázott, a mennyezet ennek következtében már több helyen megrongálódott. Két-három éve a tetőt és a templomtornyot sikerült felújítani, utána a templombelső lett újrameszelve, és ebben az évben sikerült újabb pályázatot nyerni, a mostani munkálatokhoz kétmillió forintot biztosított az anyaország. Az ajtófélfák, a küszöbök, a vasalatok lettek felújítva. A főbejárati ajtón a több réteg festék leégetése után egy 1811-es pecsétet találtunk gravírozva, tehát az első templom része lehetett, hiszen a mostani templomunkat 1833-tól 1835-ig építették. Az ablakok vasszerkezetét újrahegesztették, az üvegeket vastagabb üvegekre cserélték. A munkálatok a végéhez közelednek, november végére befejeződnek – foglalta össze az elmúlt évek és hetek eseményeit a pacséri lelkésznő.

A református gyülekezet és a falubeliek nagy örömére a reformáció 500. évfordulója tiszteletére ismét jár a templom toronyórája. Negyedóránként harangszó jelzi az idő múlását. A lelkésznőtől megtudtuk, hogy a nyár folyamán valaki azzal a kéréssel kereste fel, hogy nagyon szeretné, ha újra járna a toronyóra. Utánanéztek, hogyan lehetne ezt megoldani, s októberben megújult az óralap, az óramechanizmus, így újra mutatja és üti is az időt a pacséri templomtorony órája. Október végén, a reformáció ünnepe előtt pár nappal, több mint harminc év után szólalt meg ismét. A névtelenségét kérő adományozó biztosította a szükséges pénz jelentős részét, a fennmaradót pedig a helybeli református egyházközség.
Csányi Erzsébet hangsúlyozta, hogy a pályázáshoz is mindig kell önrészt biztosítani, de amikor a gyülekezet látja, hogy szépül, épül a templom, akkor az összefogás, az adakozás sem marad el.
– Az itt élő magyar közösség megerősítését szolgálja a mostani anyaországi támogatás. Az itt maradásban, a megmaradásban, a hitbeli megerősödésben mindez nagyon sokat segít, ezért nagyon hálásak vagyunk – mondta, és elárulta terveiket is.
A templomépület teljes felújításához további munkákra lesz szükség: a jövőben tervezik a padok újrafestését, a fűtés és az orgona felújítását, amelyen sok hang nem szól, és nagyon sípol, negyven éve, az 1970-es években végeztek rajta komolyabb hangolást. Orgonajavító mester már felmérte a hangszer állapotát, a pályázatok követése tehát folytatódik.