2024. március 29., péntek

Aleppó keleti részén minden kórház használhatatlan állapotban van

A kormányerők napok óta tartó légicsapásai miatt minden kórház használhatatlan állapotban az ostromlott észak-szíriai nagyváros, Aleppó keleti, felkelők ellenőrizte részében - közölte a helyi egészségügyi hatóság.

Egy ellenzéki tisztviselő arról számolt be, hogy az ostromlott terület egészségügyi infrastruktúrájának lerombolásával életmentő képesség nélkül maradt a térség lakossága - nők, öregek és gyerekek -, akikre így bármilyen sebesülés esetén halál vár.
A londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) értesülése szerint ugyanakkor néhány egészségügyi létesítmény még üzemel, Aleppó ostromlott részének lakossága azonban éppen a heves ágyúzás miatt fél felkeresni ezeket a helyeket.
Kelet-Aleppóban egészségügyi források, helybeliek és a felkelők arról számoltak be, hogy az elmúlt napok légicsapásai ismét megrongálták a kórházakat. A létesítményeket a kormányerők közvetlenül is támadták hordóbombákkal.
Egészségügyi és mentőmunkások korábban még újra és újra működő képessé tudták tenni a megrongálódott kórházi létesítményeket, amelyek üzemeltetése az elmaradó gyógyszer- és kötszerutánpótlás miatt egyre nehezebbé vált.
A szíriai hadsereg és szövetségeseik kedden, több hetes tűzszünetet követően, felújították a terület elleni hadműveleteiket. Pénteken szárazföldön is csapásokat mértek a lázadók állásai ellen a frontvonalon.
A szíriai állami televízió kedden azt közölte, hogy a kormányerők légiereje a "terroristák erődítményeit és utánpótlási raktárait" vette célba Aleppóban. A szíriai kormányzat minden szemben álló erőt terroristának minősít.
Oroszország arról számolt be, hogy légiereje Szíria más területein hajtott mért csapásokat.
Mindkét ország cáfolta a felkelők vádjait, amelyek szerint a város évek óta tartó ostromában ismét a kórházakat és a civil lakosság infrastruktúráját vették volna célba.