2024. március 29., péntek

Megérkezett Nišbe Orbán Viktor

Kétnapos magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozót tartanak a dél-szerbiai városban

Aleksandar Vučić szerb kormányfő fogadta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a niši Nagy Konstatnin repülőtéren.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A szerb kormányfő a magyar miniszterelnököt a legmagasabb állami és katonai tiszteletadás mellettl fogadta, felcsendült a magyar és a szerb himnusz is.
Nišben kétnapos magyar–szerb kormányzati csúcstalálkozót tartanak. Orbán Viktorral együtt a magyar kormány csaknem minden minisztere részt vesz a megbeszéléseken, amelyek egyrészt az együttes plenáris ülésen, másrészt az érintett magyar és szerb miniszterek kétoldalú találkozóin zajlanak majd. A Tiszti Klubban tárgyalnak majd négyszemközt a kormányfők, a miniszteri kétoldali találkozókat is itt tartják. Az egyezmények ünnepélyes aláírásának ugyancsak a Tiszti Klub lesz a helyszíne. A két ország kormányának együttes plenáris ülése után kerül sor a tárgyalások eredményeként megszülető egyezmények aláírására és a miniszterelnökök közös sajtótájékoztatójára.

Orbán Viktor és vendéglátója, Aleksandar Vučić miniszterelnök hétfő reggel megtekintik a Prosek-Bancarevo autópálya-szakaszt, amely egy fontos közlekedési folyosó részét képezi, majd Nišben négyszemközt tárgyal a két kormányfő.
Nišbe egyébként nemcsak a két ország kabinetje érkezik, hanem több száz üzletember és cég is képviselteti magát az itt megrendezendő üzleti fórumon.Az üzleti fórumon részt vevők főleg a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az egészségügy, a vegyipar, az építészet, az energetika, a környezetvédelem, a megújuló energiaforrások, a gépipar, a textilipar, a bútoripar, valamint az információs és kommunikációs technológiák területéről érkeznek. A legjelentősebb magyarországi bank, az OTP is megnyitja holnap regionális központját a városban. Utóbbi beruházás értéke mintegy félmillió euró. Holnap délután Orbán Viktor és Aleksandar Vučić a kormányzati rendezvénnyel párhuzamosan zajló üzleti fórumon, majd az OTP Nišben kialakított regionális központjának megnyitásán szólal fel.