2024. április 23., kedd
AZ ISTINOMER SZERINT

Ígéreteinek felét sem teljesítette a kormány

A politikusok kijelentésének valósságát mérő Istinomer (Hitelességmérő) weboldal a szerb kormány száz napjának leteltét követően összevetette az Aleksandar Vučić kormányfő által az expozéban meghatározott célokat és a valóban elért eredményeket.

A szerb kormány épülete (Ótos András felvétele)

A szerb kormány épülete (Ótos András felvétele)

Az Istinomer felmérése szerint a miniszterelnök 2016-ban nem ígért annyi konkrét eredményt, mint két évvel ezelőtt, az akkori kormány megalakítása során, húsz ígéretet azonban így is lehetett találni a dokumentumban.

A weboldal szerint ezek közül 12 nem teljesült, ötöt elvégzett munkának lehet tekinteni, egynek a teljesítése még folyamatban van, kettőt pedig nem sikerült ellenőrizni. A kormány teljesített ígéretei között kell számon tartani a minimálbér növelését, az önkormányzatok pénzeléséről szóló új törvény meghozását. Nem történt meg viszont a közszféra tervbe vett második szűkítése, nem született pénzügyi stratégia, több jogszabály elfogadása sem zajlott le a parlamentben.

Az első száz napot az Istinomer szerint a kormány Nišben töltött hete, 40 kilométer hosszúságú autóút átadása és a Jajincin talált fegyverek ügye határozta meg.