2024. március 28., csütörtök

Az egység, az összefogás az egyetlen út

Balog Zoltán, Magyarország emberi erőforrások minisztere pénteken újvidéki látogatása során felkereste az Apáczai Diákotthont és az Európai Kollégiumot. Mindkét kollégium az anyaország hatha

Az Apáczai Diákotthonban, a Bogdan Šuput utca 16. alatti új épület avató ünnepségén meghívott vendégként jelen volt Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház püspöke, Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke, dr. Harmath Károly ferences szerzetes, az újvidéki Ferences Rendház főnöke, az egyházi elöljárók és képviselők, Menyhárt Attila, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezetőkonzulja, Tőkéczki László, a Magyar Református Egyház főgondnoka, továbbá a Szerbiai Keresztyén Egyház főgondnoka, a szatmári Karolina leánykollégium képviselői, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete elnökségi tagjai, a diákotthon lakói és más vendégek.

Az Európa Kollégiumban nagy érdeklődés övezte az előadást (Ótos András felvétele)

Az Európa Kollégiumban nagy érdeklődés övezte az előadást (Ótos András felvétele)

A FIATALOK LEGYENEK BÁTRAK ÉS ERŐSEK 

Mivel az életünk hit és tudás nélkül mit sem ér, áhítattal kezdődött az ünnepség, főtiszteletű Szabó István püspök úr tartotta az áhítatot lelki megerősítésül, majd Nagy Margit, a kollégium igazgatónője, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének (VMPE) elnöke köszöntőjében Józsue könyve tanúságának alapján azt üzente a fiataloknak, ne féljenek, ne alkudjanak meg, hanem legyenek bátrak és erősek. Véleménye szerint, ha a jó ügyért imádkozunk és dolgozunk, Isten megáld bennünket. Az igazgatónő nagy vonalakban ismertette az Apáczai Diákotthon történetének főbb állomásait, az utóbbi programok közül kiemelte, hogy a diákok megszervezték a gyűjtést a kárpátaljai iskolások számára.

Avatóbeszédében Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta:

– Föltett szándékunk, hogy a kultúrát támogassuk a magyar közösségeken belül. Indul a gazdasági program, államtitkáraink járják a Délvidéket és a harmincmilliárdos gazdaságfejlesztési program partnereit keresik itt Vajdaságban, amely a kultúra és az oktatás mellett a magyarság megerősítését szorgalmazza.

Ezért támogatjuk ezt a kollégiumot, amely a mai viszonyokhoz mérten fillérekből épült, és a pénzösszeget általában kicsi és erős közösségek adják össze. Amikor a fillérek ideértek, komoly támogatásnak minősültek. Nemcsak a nagy programokra kell várni, hanem amikor lehetőségek vannak, azokat meg kell ragadni, amikor meg nincsenek, akkor meg a kicsi, erős közösségekben van a megváltása, amíg újra hátszél lehet.

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete díjazott fiataljai alkalmi ünnepi műsorral kedveskedtek a vendégeknek, akik az ünnepség után megtekintették a diákotthon új épületszárnyát.

Balog Zoltán átadta a kollégium kulcsát Nagy Margit igazgatónőnek (Ótos András felvétele)

Balog Zoltán átadta a kollégium kulcsát Nagy Margit igazgatónőnek (Ótos András felvétele)

ÉLETBEN A KÖZÖSSÉG TART

A délutáni órákban, a Cirill és Metód utca 11. alatt működő Európa Kollégium ünnepségén Snejder-Sára Ildikó, a kollégium megbízott igazgatója fogadta a magas rangú vendégeket: Balog Zoltán miniszter urat, Pásztor Istvánt, a Vajdasági Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, továbbá dr. Menyhárt Attila vezetőkonzult, Maruzsa Zoltán miniszteri biztost, a VMSZ alelnökét, köztársasági és tartományi képviselőit, Kiss Gyulát, Újvidék alpolgármesterét és az egybegyűlteket. Utána a kollégium színjátszóköre előadta a Földtömte szájuk némán kiált időtlen esküt című darabot. A vendégek az ünnepség végén megtekintették az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából összeállított tematikus kiállítást a kollégiumban.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke vendéglátóként köszöntve Balog Zoltán miniszter urat hangsúlyozta:

– A felsőoktatás, az egyetemi karokon való tanulás folytatása terén folyamatos erőfeszítést teszünk az értelmiségi rétegünk újratermelésére, hogy versenyképes tudással rendelkezzenek. A 13 hónapja működő Európai Kollégiumba befektetett 6 millió euróból ötöt a szerb állam, egyet a magyar állam biztosított. Itt lakás, közösségépítés, emberi kapcsolatok építésének lehetősége ez 430 egyetemi hallgató részére. Ebből 370 férőhely foglalt. Elkötelezettek vagyunk, hogy a Szabadkai Tanítóképzőn és az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékén tanárok biztosításával, egyetemista cserével emeljük az oktatás színvonalát.

Balog Zoltán miniszter az 1956-os Emlékbizottség elnökeként előadást tartott az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.

– Itt is van magyar jövő, de ezért a szabadságért, melyben élünk, mások megküzdöttek, és nekünk újra meg kell küzdenünk. Nemcsak mártírok vannak, hanem hősök.

Megköszönte a fiataloknak a színvonalas előadást, és azt kívánta, hogy élvezői legyenek az egységes magyar Kárpát-medencei felsőoktatási térnek.

Elmondta, hogy lehetőség lesz arra, hogy minden felsőoktatási intézmény közvetlenül kerüljön kapcsolatba egymással a Kárpát-medencében. Hangsúlyozta, hazug megállapítás, hogy mindegy, hogy hol élünk. Szerinte minket ide teremtett a Jóisten.

– Addig tudjuk, hogy kik vagyunk, amíg tudjuk, hol vagyunk otthon. Életben az a közösség tart, amelyik neked a nyelvet, a hitet, a kultúrát, történelmet adta. Délelőtt egy sokkal kisebb, szerényebb kollégium felújításának ünnepségén vehettem részt. Kérem, találják meg az együttműködést az újvidéki magyar kollégiumok. Vannak a nagyok. Pásztor elnök úr mondta, hogy itt, a kollégiumban barátságok szövődnek. Úgy vélem, akik Újvidéken tanultak, visszatérnek oda, ahol munkát vállalnak. És vannak a kicsik, a kisközösségeknek is van erejük. Azokban intenzívebben lehet ápolni az értékeket. A magyar nyelvű közösségek, amelyek itt vannak, nem mennek el, akármerről fúj a szél. A nagy viharokban az egyház ott marad az emberekkel. Ez a szövetség is nagyon fontos. Az egység, az összefogás az egyetlen út, hogy sikeresek tudjunk lenni.