2024. március 28., csütörtök

Mindig kell valami új

Az óbecsei Kovács Zsolt 14 éve vezeti a Rolometal nyílászárókat gyártó céget

A Példakép Alapítvány határon túli sikeres fiatal magyar vállalkozóknak meghirdetett Példakép Pályázatán a legjobbak közé bekerült a 39 éves óbecsei Kovács Zsolt, a műanyag nyílászárók gyártásával foglalkozó Rolometal vállalat tulajdonosa is. Zsolt nagyon fiatalon, mindössze 21 évesen lett alkalmazottból magánvállalkozó, amikor édesapjával megalapították a céget, és 25 éves volt, amikor rokkantnyugdíjba vonuló édesapjától hivatalosan is átvette az 1998-ban alapított cég irányítását.
1997-ben dőlt el a sorsunk: akkoriban nagyon sok iparos elment Vajdaságból, közöttük volt egy temerini redőnyös rokonunk is. Ő azt szerette volna, ha a cégét itthon továbbviszi valaki, és engem ajánlottak a figyelmébe. Én már egészen fiatalon arra vágytam, hogy önálló vállalkozó legyek, fűtött az ambíció, a bizonyítási vágy. Akkoriban a sörgyárban voltam karbantartó és a családban elsőként a mezőgazdálkodásba is belevágtam, így végül apukám ment át a temerini cégbe dolgozni, majd rövidesen saját vállalatot alapított. Én a kezdetekben még csak besegítettem a családi vállalkozásunkba, két év után döntöttem úgy, hogy otthagyom a sörgyárat. Amióta belevágtunk, folyamatosan fejlődik a cég – mondja Zsolt.
A cég kezdetben csak velencei redőnyök szerelésével foglalkozott, de rövidesen már gyártani is kezdték a redőnyöket, és 2004 óta nyílászárókkal is foglalkoznak. 2007-ben újabb céget alapítottak, azóta a redőnyökkel Zsolt öccse, Róbert foglalkozik, a nyílászáró-üzletágat pedig Zsolt viszi tovább.
Egyre több lett a munka, és a nyílászárók szerelése mellett belefogtunk a gyártásba is. Elsősorban műanyag nyílászárókat gyártunk, alumíniumból eddig csak elvétve készítettünk ajtót, ablakot, de mivel egyre nagyobb lett rá az igény, ettől az évtől már alumíniumból is gyártjuk őket. Az üzlet rövidesen fuvarozással is bővült: kezdetben még csak saját áru szállítására használtunk kisteherautót, de rövid időn belül már vállaltunk szállítmányozást, nagy teherautóinkkal egész Európát „bejárjuk”. Azzal, hogy ma már nemzetközi szállítmányozással is foglalkozunk, egy régi álmom valósult meg – számolt be a vállalat fejlődéséről a cégvezető. Ezt a fejlődést elmondása szerint elsősorban önerőből finanszírozták, pályázati támogatást most nyertek először a Prosperitati Alapítványnál.
Az utóbbi években több nyílászáró-szerelő is üzletet nyitott a városban, de velük ellentétben a Rolometal karbantartást és szervizelést is vállal, profiljaik, vasalataik pedig Németországban készült, és nem német cég által Törökországban, Kínában, Lengyelországban vagy Romániában gyártatott, olcsóbb, de rosszabb minőségű alkatrészek.
Ebben a cégben megrendelésre történő egyedi gyártás folyik, raktárra nem gyártanak. Zsolt ügyfeleket fogad, tárgyal, tervez, árajánlatokat kalkulál, de ha kell, a gép mellé is beáll és a teherautó volánja mögé is beül. A cégnek jelenleg 18 alkalmazottja van, most épp sofőröket keres, de alig akad jelentkező: bár a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat óbecsei fiókintézetének listáján több tucat erre a munkára alkalmas jelölt is lehet, a cég álláshirdetésére csak ketten jelentkeztek. A cégben a dolgozók be vannak jelentve és rendszeresen kapnak fizetést, az utóbbi másfél évben mégis komoly gondot jelent megfelelő alkalmazottat találni.
Zsolt elmondása szerint a vállalkozói lét 24 órás ügyeletet jelent. Munkásaival ellentétben ő magának csupán tíz nap szabadságot engedélyez, ilyenkor rendszerint – újabban már telefon nélkül – a tengerparton nyaral a család. Két kicsi lánya és egy hatodikos fia van, aki már nyolcévesen arról írt fogalmazást, hogy Rolometalos akar lenni, és emellett az elhatározása mellett a mai napig kitart.
Ezért is taníttatom nyelvekre, ami nekem most bizony hiányzik a logisztikában, fuvarozásban, csak most kezdtem tanulni az angolt. Az se lesz baj, ha a fiam vagy a lányaim nem ebben a vállalkozásban látják majd a jövőjüket, akkor eladom, ha elérkezik az ideje. Egy ilyen cég rengeteg időt, kitartást és türelmet igényel, hiszen mi nem viszonteladókkal, hanem végfelhasználókkal dolgozunk. Nagyon szeretem ezt csinálni, és még mindig tele vagyok energiával, tervekkel! Szeretnék valami újba is belevágni, de ez még a jövő zenéje. Fejlesztés, pontosság, megbízhatóság és korrektség – ezek jelentik szerintem a siker kulcsát – jelenti ki Kovács Zsolt.