2024. április 19., péntek
ZOMBORI BORELI

Kétséges a fönnmaradás

Végleg csődbe ment a zombori lábbeligyár, a bankrottról az illetékes Gazdasági Bíróság hozott végzést. Ezt követően a sajtó felröppentette a hírt, hogy egy németországi cég máris 80 munkást foglalkoztat az egykori cipőgyárban.

A bankrott után két hétig állt a termelés (Fotó: Fekete J. József)

A bankrott után két hétig állt a termelés (Fotó: Fekete J. József)

Ez nagyjából igaz is, ám a valóság kissé bonyolultabb, egyelőre nem világos, lesz-e folytatása az üzleti együttműködésnek.
A gyárba visszahívott 80 alkalmazott ugyanis nem új megrendelést teljesít, hanem voltaképpen ledolgozza azt a leszerződött munkát, amit a Boreli még a gazdasági összeomlása előtt vállalt. A megrendelt harci bakancsokat és szafaricsizmákat le kell gyártani a német partnernek. Azt pedig senki sem tudja, mi történik azt követően, hogy befejezik a megrendelt lábbelik szabását és varrását.
A gyárban szerzett értesüléseink szerint a Boreli jövőjéről a gazdasági minisztériumban tárgyalt a német partnerrel a Boreli csődgondnoka, Pavel Severinji és Zombor polgármester asszonya, Dušanka Golubović, de az összejövetelen nem született konkrét megállapodás. A csődgondnok ugyanis nem ment bele, hogy eladják a termelőrészleget vagy a gyártósorokat.
A polgármester asszony fölvetette a lehetőséget, hogy ha az üzemcsarnokot nem is adják el, legalább a gépeket vegye meg a német cég, a város pedig biztosít számára olyan helyiséget, ahol hosszabb távon 120 főnél nagyobb létszámmal folytatható lenne a termelés. A csődgondnok ezzel szemben inkább bérbe adta volna a csarnokot és a gépeket, ami meg a német partner gazdaságpolitikájának nem felelt meg.
Értesüléseink szerint a csődgondnok a hitelezők bizottságának következő ülésén kéri majd a bizottság beleegyezését, hogy bérbe adják a gyárat és a kiskereskedelmi üzleteket.
A Boreli dolgozói bíznak benne, hogy a bizottság a munka folytatása mellett dönt, és megőrzi a jelenlegi munkahelyeket, a német partner pedig biztosítja a folyamatos nyersanyagellátást.
Logikátlan lenne, ha a hitelezők elállnának a termelés folytatásától, hiszen azzal lemondanának egyedüli jövedelmükről, vélik a cipőgyárban.