2024. március 29., péntek

Lemaradás a költségvetési terv megvalósításában

A temerini községi képviselő-testület üléséről

Csütörtökön délelőtt Pásztor Róbert elnökletével megtartotta sorrendben IX. ülését a községi képviselő-testület. A napirend meghatározása előtt Robert Karan ismételten kérte a fogyasztásra alkalmatlan csapvíz használatának megtiltását, amit a képviselők újfent nem fogadtak el. Így a meghívóban szereplő napirend került elfogadásra, aminek keretében szerepelt Sonja Todorovićnak, a községi tanács mezőgazdasági reszortfelelősének az írásban benyújtott lemondása, amit a képviselők el is fogadtak. Vita nélkül a képviselők elfogadták a temerini község 2016. évi költségvetéséről szóló határozat 2016. januártól szeptemberig tartó időszakra vonatkozó megvalósítását tartalmazó jelentést.

A megvalósításról összefoglalót Milka Jurić, a községi tanács pénzügyfelelőse mondott. Közölte, hogy a 2016. évre a községi költségvetésben valamivel több mint 1,1 millió dinárt terveztek, amelyből 580 ezer dinár bevétel, vagyis az előirányzott összeg alig valamivel több mint a fele (50,75 százalék) folyt be. Az egyik legfőbb bevételi forrásból, az adókból a tervezett bevétel 61,35 százaléka valósult meg, míg a magasabb hatalmi szintről történő átutalások a tervezettnek csupán 39,47 százalékát érték el.

Ami a tervezett kiadásokat illeti, azok 57,25 százalékban teljesültek. Ennek részét képezte a foglalkoztatás előmozdítására szánt keret, amit 10 millió dinárra terveztek és csaknem teljesen megvalósult. Az óvoda részére 121 millió dinárt szántak, aminek csak valamivel több mint a felét utalták át. A közkönyvtár viszont megkapta a tervezett összeg 70 százalékát (8 millió dinárt). A Művelődési Központ sem kapta meg a kilenc hónapra tervezett összeget, hanem annak csak a 63 százalékát (13 millió dinárt). A tervezettnek kevesebb mint a felét kapta az Építési és Településfejlesztési Igazgatóság, míg a helyi közösségek terveikből kifolyólag megkapták az évi tervből származó támogatás 44–82 százalékát. A sportszervezetek működésükre a tervezett összeg 64 százalékát, rendezvényeikre 77 százalékát kapták. Ötven százalék körüli támogatásban részesültek a civil szervezetek azzal, hogy a kisebb összeget igénylők megkapták csaknem a teljes évi járandóságot.

A képviselők vita nélkül elfogadták a temerini község területén állami tulajdonban levő mezőgazdasági földterületen elvégzendő terménybetakarításról szóló határozatot. Ennek lényege abban rejlik, hogy a bérbe, vagy használatra nem adott állami földek illegális művelőitől behajtsák a betakarított termést. Az elfogadásra került határozat nem sokban érinti a temerini határban gazdálkodókat.

Napirenden szerepel még a közművállalat alapszabálya negyedik módosításának és kiegészítésének jóváhagyása, valamint a közművállalat munkaügyrendjének jóváhagyása, ami a megszűnőben levő Építési és Településfejlesztési Igazgatóság dolgozói átvételére vezethető vissza.

Napirenden szerepeltek még választásokkal és kinevezésekkel kapcsolatos jóváhagyások, és a testület korábbi üléseiről készült jegyzőkönyvek elfogadása. Az ülés végén képviselői kérdések feltevésére került sor.