2024. április 25., csütörtök

Megnyílt a kiskorú menekülteket befogadó központ

A Kolevka keretében épülő objektum kiépítését svájci ügynökség támogatta

Öt hónappal az alapkőletétel után a héten megnyílt a Kolevka Gyermekotthonban az az épület, amelyben a kíséret nélküli kiskorú menekülteket helyezik majd biztonságba. A mintegy 250 négyzetméteres épületrészben húsz gyermeket tudnak majd ellátni szükség szerint. A Kolevka Gyermekotthon jelenlegi kapacitása nem tette lehetővé, hogy megfelelő módon gondoskodjanak ezekről a gyermekekről.

– A felmérések szerint a menekültek 37 százaléka gyermek – mondta az épület megnyitóján Nenad Ivanišević, szociális ügyi államtitkár.

A beruházást a svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség támogatta 24 millió dinárral. Az együttműködés már régóta él a két ország között, Svájc és Szerbia migrációs megállapodást írt alá, ami azt jelenti, hogy együttesen támogatjuk egymást a menekültek ellátásában. Dolgozunk a migránsok Svájcból Szerbiába való visszatelepítésén is, s a helyi kapacitások növelésén, hogy Szerbia könnyebben megoldja a nagyobb számú migráns okozta problémákat – mondta az ügynökség igazgatónője, Ursula Laubli.

Az épületet a Save The Children jótékonysági szervezet támogatásával rendezték be, amely szervezet segít majd a szakkáder alkalmazásában is.

Nenad Kozomora, a Kolevka igazgatója kiemelte, a migránsválság óta 80 kiskorút fogadott be átmenetileg a gyermekotthon. A válság megszűnését követően pedig az épület megmarad a helyieknek és a gyermekotthonnak, szabad felhasználásra.