2024. március 29., péntek

A Panonreg Kishegyesen

A támogatásokról tartott ismertetőt a szabadkai fejlesztési ügynökség

Csütörtökön délelőtt a Panonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársai prezentációs előadást tartottak Kishegyes község vállalkozói számára. A községháza tanácstermében megtartott eseményen jelen volt Milan Maličević, a Panonreg megbízott igazgatója, Ljubica Mesarоš, az ügynökség vállalkozásokkal megbízott menedzsere, Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere és Miloš Žmukić, a községi tanács tagja.

Az Európai Bizottság minden évben megszervezi a vállalkozás hetét, a kishegyesi találkozóra is ennek keretében került sor, számolt be lapunknak Ljubica Mesarоš.

Ma már nemcsak vezetni, hanem menedzselni is kell a vállalkozásokat (Lakatos János felvétele)

Ma már nemcsak vezetni, hanem menedzselni is kell a vállalkozásokat (Lakatos János felvétele)

– Az előadáson bemutattunk minden olyan tevékenységet, ami a kis- és középvállalkozók támogatására irányul. A gazdasági minisztérium által nyújtott támogatást idén első alkalommal a vállalkozások évén belül definiálták, és létrehoztak egy olyan egységes internetportált, ahol megtalálható minden információ a kormány által kínált támogatásokról. Mivel azzal szembesültünk, hogy ezek az adatok nem jutottak el minden lehetséges felhasználóhoz, megszerveztük a promóciókat. Ilyen módon meghívtuk a kishegyesi, a bácsfeketehegyi és szeghegyi vállalkozókat, hogy bemutassuk nekik, milyen a támogatási kínálat az idei évben, mi az, ami aktuális, és mire lehet számítani a következő évben. Az aktivitások ciklikusan ismétlődnek, vagyis, ha egy pályázat már lezárult, akkor a következő év azonos periódusában lehet rá ismét számítani. Hogy a vállalkozók ezt felkészülten várják, a mai alkalom kiváló lehetőség, hogy első kézből halljanak ezekről – nyilatkozta a menedzser.

Panonreg Regionális Fejlesztési Ügynökségnek van képviselője Kishegyes községben is, így az itteni vállalkozóknak nem kell Szabadkára, vagy Belgrádba utazniuk, hogy átadhassák jelentkezésüket. Az ügynökség 8 vajdasági község területén kínálja szolgáltatásait, és egyben hálóként is működik, hogy összekösse a régió a vállalkozóit. A menedzser arról is beszámolt, hogy sem Kishegyes, sem más községek vállalkozói nem használják ki kellő mértékben a pályázási és egyéb lehetőségeket.

– Ma már nem csak annyit jelent vállalkozónak lenni, hogy ellátjuk az alaptevékenységünket. Emellett a vállalkozónak menedzselnie is kell a vállalkozást, de erre még sokan nincsenek felkészülve. Ma már nincsen fejlődés a vállalkozói szférában a menedzseri képességek fejlesztése nélkül – fogalmazott Mesarоš. Szavait részben az is igazolta, hogy a tegnapi promóción viszonylag kevés községbeli vállalkozó vett részt.