2024. április 26., péntek

Óriási csetepaté a parlamentben

A házelnök berekesztette az ülést keddig, miután több képviselőt is kizárt az ülésről

Egymással veszekedtek, kiabáltak, a padsorok között járkáltak, káromkodtak, telefonnal fényképezték a benti állapotokat a képviselők a szerbiai parlament mai ülésén. A kora esti órákban Maja Gojković házelnök nem tudott mást tenni mint berekeszteni az ülést és a jövő hétre, keddre halasztani annak folytatását. A képviselőház így nem működhet tovább – üzente a képviselőknek a Gojković.

A képviselőház ülése (Ótos András felvétele)

A képviselőház ülése (Ótos András felvétele)

– Szükségem van néhány napra, hogy átgondoljam, hogyan tovább. Gondolkodnom kell a parlamentnek erről az összetételéről, arról, mit lehetne most tenni. Egy biztos, a munka nem folyhat ilyen körülmények között – jelentette ki a házelnök.

Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy egyesek eleve a parlamentarizmust akarják romba dönteni Szerbiában.

A hatalmas perpatvar akkor robbant ki, amikor Aleksandar Martinović, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője arra szólította fel a házelnököt, állítsa meg a Marjan Rističević képviselő elleni hadjáratot. A Demokrata Párt és az Elég volt mozgalom tagjai ekkor hangoskodni kezdtek, felálltak helyükről és azt skandálták: Zárják ki Rističevićet, zárják ki az erőszakot! Maja Gojković elrendelte Branislav Mihajlovićnak, az Elég volt képviselőjének az ülésről való eltávolítását, ekkor még nagyobb lett a hangzavar. A házelnök nem akart szünetet elrendelni, azt mondta, a polgároknak látniuk kell, ki hogyan viselkedik és beszél. Hasonló utasítást kapott hamarosan Balša Božović, a DP képviselője is, el kellett hagynia az ülést. Goran Ješić, e párt másik képviselője hangos káromkodással adott hangot elégedetlenségének.

A képviselőházban néhány napja már igencsak forró a hangulat, de hasonló esetre mostanság nem volt példa.