2024. április 19., péntek

Tartományi támogatás a VRTV épülete romjainak eltávolítására

A munkálatok 195 millió dinárba kerülnek

Igor Mirović tartományi kormányfő és prof. dr. Jovo Radić, a Vajdasági Rádió és Televízió igazgatóbizottsága elnökének jelenlétében Nedeljko Kovačević, a Vajdasági Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója és dr. Miodrag Koprivica, a VRTV igazgatója tegnap aláírta a közmédia székházának kiépítéséhez szükséges eszközökről – 195 millió dinárról – szóló szerződést. A pénzt a VRTV valamikori, Újvidéknek a Mišeluk városnegyedében található épülete maradványainak lebontására, illetve a romok eltakarítására fordítják.

A VRTV új székházának építése prioritás a tartományi kormány számára (Ótos András felvétele)

A VRTV új székházának építése prioritás a tartományi kormány számára (Ótos András felvétele)

A szóban forgó létesítményt, amely 1973 és 1975 között épült fel, az 1999-es NATO-bombázások idején ötször érte bombatalálat. Az épületben visszafordíthatatlan kár keletkezett. A tartományi közszolgálati adó azóta bérelt helyiségekben működik.

A munkálatok megkezdéséhez szükséges eszközöket a tartományi költségvetés módosításával sikerült előteremteni. Nedeljko Kovačević értékelése szerint ennyi pénzből sikerül megtisztítani a terepet, majd pedig megkezdődhetnek az építkezési munkálatok. A VRTV, mint az egyik legjelentősebb vajdasági intézmény, prioritás a tartományi kormány számára – emelte ki Kovačević.

Miodrag Koprivica is elégedett a fejleményekkel – derült ki a tartományi kormány sajtóirodájából szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményéből. Koprivica értékelése szerint a szerződés bizonyítja a kormány pozitív viszonyulását a közszolgálati adóhoz. A VRTV nemcsak médiaház, hanem kulturális intézmény, létesítmény is – hangsúlyozta az igazgató, és hozzátette, hogy már a jövő héten befejezhetik az előkészületeket. Ezután kiírják a pályázatot a médiaház székházának kiépítésére, majd kiválasztják a legjobb ajánlatot.

Becslések szerint a bontási és a takarítási munkálatok néhány hónapot vesznek igénybe. A munkálatokat ezt követően azonnal megkezdik.