2024. április 25., csütörtök

Fontosak a legdélebbi szórványközösségek is

Magyar Levente és Pásztor István Pancsován megnyitotta a Prosperitati irodáját

Vajdasági körútja során tegnap közép- és dél-bánáti településeken járt Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára. A látogatásokon jelen volt Pásztor István, a VMSZ elnöke, Babity János szabadkai főkonzul, Kovács Elvira parlamenti képviselő, Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezetője és Somogyi Sándor professzor, a gazdaságfejlesztési program egyik megalkotója. Az érdeklődés minden helyszínen – Székelykevén, Pancsován, Torontálvásárhelyen (Debelyacsán), Erzsébetlakon (Belo Blatón), Szentmihályon és Muzslyán – nagy volt.

A székelykevei  Szalmaszál ME tagjai bukovinai dalokat adtak elő (Kecskés István felvétele)

A székelykevei Szalmaszál ME tagjai bukovinai dalokat adtak elő (Kecskés István felvétele)

Székelykeve a legdélebbi magyarlakta település, amely az idén ünnepelte fennállásának 130. évfordulóját. Az elvándorlás itt is nagy méreteket öltött, ezért az anyaország odafigyelése, támogatása sokat jelent az ilyen kis közösségek megmaradása szempontjából. De mint Magyar Levente fogalmazott, Budapestnek számít a székelykevei közösség, akárcsak a többi szórványtelepülés. A 23 vajdasági településen tett látogatásának az a célja, hogy felmérje hogyan, milyen módon lehet tovább támogatni az itt élő magyarságot. Mindenkit arra kért, függetlenül attól, hogy hosszú távú gazdaságszilárdítási programról van szó, most kell élni a lehetőséggel. Elmondta, hogy eddig több mint 2500 család részesült átlag 500.000–1.000.000 dináros támogatásban.

Pásztor István hozzátette, hogy Székelykeve jó példa arra, hogyan lehet a déli végeken is megőrizni a magyarságunkat. Mint mondta, sokan elmentek, és lélekben nehéz ezt az állapotot megélni, de másutt is hasonló a helyzet. A székelykevei közösség életében korábban is sokszor voltak nehéz pillanatok, mégis megmaradt, és itt van. Ebben a helyzetben két feladatunk van: segíteni azoknak, akik itthon maradtak, és olyan életkörülményeket teremteni, hogy akik elmentek, azoknak legyen hova hazatérniük.

A Pancsován megnyílt Prosperitati irodának köszönhetően a Dél-Bánátban élők is közelebb kerülnek a támogatási lehetőségekhez (Kecskés István felvétele)

A Pancsován megnyílt Prosperitati irodának köszönhetően a Dél-Bánátban élők is közelebb kerülnek a támogatási lehetőségekhez (Kecskés István felvétele)

Magyar Levente és Pásztor István Pancsován megnyitotta a Prosperitati irodáját. Ezzel gyakorlatilag is közelebb kerülnek a támogatási lehetőségekhez a Dél-Bánátban élők. A Dr. Žarko Fogaras utca 24 alatti irodában Németh Márton és Andrejević Ivan nyújt majd útmutatót a pályázóknak. A megnyitó után értékelő sajtótájékoztatót tartottak a helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület székházában, ahol a vendégeket Rancz Károly, az egyesület elnöke köszöntötte.
Ifj. Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője megköszönte Magyar Leventének, hogy elfogadta a meghívást és gyakorlatilag a vajdasági szórványban tölti az egész hetet, és ez alatt az idő alatt 23 szórványtelepülésre látogat el. Köszönetet mondott azért is, hogy Pásztor István, a VMSZ elnöke és Somogyi Sándor professzor is részt vesz ezeken a látogatásokon. Mint kiemelte, több mint hatvan szakember részvételével elkészítették a gazdasági stratégiát, megteremtve ezzel az elérhető gazdasági lehetőséget a vajdasági magyarság számára. Ma pontosan egy éve annak, hogy a magyar kormány elfogadta a stratégiát.
– A határon túli magyarság életében a kettős állampolgárság lehetősége mellett a legjelentősebb esemény a gazdaságfejlesztési program, amelyet Vajdaság vonatkozásában hirdetett meg a magyar kormány. Az elmúlt huszonöt évben, tehát a közép-európai rendszerváltások óta nem volt még egy ehhez hasonlítható léptékű gazdaságfejlesztési beavatkozás a határon túli magyarság életében. Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy ezt a folyamatot éppen itt, Vajdaságban indíthattuk meg, hogy ennek részese lehetek, és Pásztor elnök úrral közösen dolgozhatunk azért, hogy még egy új eszközt felvonultassunk és hatékonyan használjunk annak érdekében, hogy a vajdasági magyarság, különösképpen a vajdasági magyar szórványközösségek egy újabb lehetőséget kapjanak ahhoz, hogy megmaradjanak a szülőföldjükön. Egy minden korábbinál reálisabb, kézzelfoghatóbb, emberközelibb segítséget kapjanak ahhoz, hogy boldoguljanak ott, ahol születtek – mondta Magyar Levente.  Hangsúlyozta, hogy az eddig kiosztott támogatások csak a kisebb része a támogatásoknak, hátravan még 12-szer ennyi lehetőség, ezért mindenkit arra biztatott, hogy éljen az új pályázati lehetőséggel, mert mint mondta, az a cél, hogy a már elkülönített eszközök mielőbb felhasználásra kerüljenek.

Pásztor István gratulált a pancsovaiaknak, hogy hosszú idő után újra van magyar képviselőjük az önkormányzatban. Hangsúlyozta: ez nemcsak a képviselői hely miatt fontos, hanem a magyar érdekérvényesítés lehetősége szempontjából is. Köszönetet mondott Magyar Leventének, aki az elmúlt másfél év alatt nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ez az elképzelés megvalósuljon. Elmondta, hogy az eddig kiosztott támogatások is azt mutatják, hogy a szórványra hatványozottan figyelnek. Az újabb pályázatokkal a közép- és nagyvállalkozókat támogatják, hogy az erőseket támogatva új munkahelyek megteremtésével a kicsiket is helyzetbe hozzák. Mindenkit arra biztatott, hogy éljen a lehetőséggel és pályázzon, hiszen, mint fogalmazott, nyitottak a kapuk, érdemes próbálkozni.  

Látogatássorozatának folytatásában Magyar Levente ma Tordán, Kisoroszon, Majdánon, Rábén és Bácsföldváron vesz részt közösségi találkozókon.