2024. április 20., szombat

Fiatalok központi kutatóintézete

Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium, így a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia is idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. Bár a konferenciaprogram a művészeti szekció bemutatkozásával ma este veszi kezdetét, tegnap délelőtt a Kollégium Vojvoda Mišić utcai előadótermében A 15. VMTDK tudományos kerekasztala címmel mintegy 20 tanár és kutató részvételével tanácskozást tartottak a vajdasági magyar felsőoktatás és tudományos utánpótlás kérdéseiről. A VMFK elnöke, dr. Csányi Erzsébet bevezetőjében elmondta, szükségesnek tartották egy tudományos-mentori értekezlet megtartását, ahol egyebek mellett értékelték a már korábban kiküldött, az eddigi munkát és problémákat feltérképező ankét eredményeit, melyben a vajdasági magyar tudományosságot érintő kérdésekre reagálhattak a volt kollégisták, a konferencia eddigi fellépői, a doktoranduszok, a tudományos bizottság tagjai és a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács tagjai. Hangsúlyozta, a VMTDK egyedülálló értéke önállóságában rejlik, abban, hogy habár kapcsolódik a magyarországi OTDK-hoz, nem függvénye vagy előselejtezője annak.

A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács elnöke, Lendák Imre is úgy véli, a statisztikák ismeretében nem lehetnek kimondottan elégedettek a vajdasági magyar tudományos utánpótlás mértékével, hiszen a hallgatók közel egyharmada Magyarországon tanul tovább, akik pedig itt maradnak, azok szétszóródnak a különböző szerb tannyelvű karokon, így megnehezül az utánpótlás kinevelése.

A Kristálygömb Díj idei nyertese, Pápista Zsolt, az Újvidéki Egyetem BTK Német Nyelv és Irodalom Tanszékének másodéves doktoranduszhallgatója szerint fontos, hogy a fiatalok idejében rájöjjenek arra, mi az, amit szeretnének megvalósítani, a sikerek eléréséhez saját tapasztalata szerint azonban rengeteg idő és energia befektetése szükséges. Úgy gondolja, a vajdasági tudományos élet fejlesztése érdekében szükség volna egy fiataloknak szóló központi kutatóintézet létrehozására, a VMTDK megléte ellenére ugyanis számos területen nincs lehetőség bizonyos kutatásokra, de igény mutatkozik a különféle tutorális képzésekre is.