2024. április 25., csütörtök

A közvállalatok városi hivatalokká alakulnak

Az újvidéki képviselő-testület pénteki ülésén a legfontosabb napirendi pontok a városi közvállalatok átszervezésére vonatkoznak majd, a Városépítési Intézet és a Poslovni prostor a városi parlament döntése után városi építkezési- és befektetési hivatallá, illetve városi vagyonkezelői hivatallá alakul.

A pénteki képviselő-testületi ülésen döntenek majd a Poslovni prostor és a Városépítési Intézet közvállalatok felszámolásáról, munkájukat ezután városi hivatalok fogják végezni (Ótos András felvétele)

A pénteki képviselő-testületi ülésen döntenek majd a Poslovni prostor és a Városépítési Intézet közvállalatok felszámolásáról, munkájukat ezután városi hivatalok fogják végezni (Ótos András felvétele)

A pénteki ülésen várhatóan négy napirendi pont szerepel majd, a költségvetésről hozott, új törvény miatt a városi tanács felajánlotta a Városépítési Intézet és a Poslovni prostor közvállalatok felszámolását, a tevékenységüket pedig ezután a már említett városi hivatalok látják majd el. Az új törvény ugyanis kizárja annak a lehetőségét, hogy a városi közvállalatokat közvetlen módon a költségvetésből finanszírozzák. A törvény által előírt határidő a közvállalatok likvidálására december elseje, november 30-áig pedig a szóban forgó közvállalatok kötelesek visszafizetni a költségvetésből átutalt pénzösszeget. A felszámolási folyamat 90 napig tart, és a fölszámolási hivatalnok vezeti.

A képviselők a harmadik napirendi pont alatt megvitatják az új városi hivatalok megalapítására vonatkozó indítványokat, a városi hatalom ezeket várhatóan elfogadja, úgyhogy ezek a hivatalok veszik majd át a két közvállalat tevékenységét.

A negyedik napirendi pont a Városépítési Intézet és a Poslovni prostor közvállalatok dolgozói átcsoportosításának szabályozására vonatkozik. A városi építkezési hivatalba várhatóan 196 dolgozót csoportosítanak át, a vagyonkezelői hivatalba 51 munkás érkezik, így „nem lépik át” a városi közigazgatásban jóváhagyott 8.380 dolgozói létszámkorlátot.

A városi képviselők pénteken megvitatják azt az indítványt is, amelynek értelmében a kamenicai kórház parkját nemzeti parkká alakítanák át, valamint több területrendezési tervet is elfogadnak – írta a Dnevnik napilap. A városi honatyák ezenkívül megvitatják a városi költségvetés megvalósításáról készült, őszi jelentést, a Vojvodina Üzlet- és Sportközpont működéséről szóló jelentést, valamint a Stan közvállalat és az Újvidék Gyógyszertár működési tervének a módosítását.