2024. április 25., csütörtök

Mezőgazdaságunk fejlesztéséért

Topolya önkormányzata az idei költségvetésében 6,9 millió dinárral támogatja a mezőgazdasági termelőket

A vissza nem térítendő támogatások első körében a korábban felvett hitelek kamattámogatását, illetve a vetések és különböző termények biztosítási összegének támogatására vonatkozó pályázatokat írták ki, amelyekre október 20-ától november 21-éig lehet jelentkezni. Eddig 150-en nyújtották be igényüket, és a folyamatos elbírálásnak köszönhetően tegnap a községi képviselő-testület tanácstermében 60-an máris aláírhatták a szerződéseket.

Tegnap Topolyán hatvan termelő írt alá vissza nem térítendő támogatási szerződést  (Benedek Miklós felvétele)

Tegnap Topolyán hatvan termelő írt alá vissza nem térítendő támogatási szerződést (Benedek Miklós felvétele)

Az eseményen Kislinder Gábor, Topolya polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kiemelte, hogy a ma aláírt szerződésekkel egymillió dinár került kiosztásra községünk mezőgazdasági termelői között. A pályázaton a legnagyobb elnyerhető összeg 20.000 dinár volt mindkét kiírás esetében, emellett a biztosítások esetében negyven, a kamattámogatás esetében pedig a teljes összeg ötven százalékát támogatták. Arra is emlékeztetett, hogy a pályázat lezárását követő hét napon elbírálnak minden beérkezett pályázatot, így novemberben le tudják zárni a támogatások első körét. A polgármester ígéretet tett arra, hogy a jövőben is a lehetőségekhez mérten támogatni fogják a termelőket, akiket arra szólított fel, hogy üljenek egy asztalhoz és tegyenek ajánlatokat, hogyan tudnák még hatékonyabban támogatni őket, milyen formájú támogatást igényelnének. Reményét fejezte ki, hogy a kiosztásra szánt összeg, csakúgy, mint az utóbbi években, folyamatosan növekedhet az elkövetkező időszakban is. Újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy a mezőgazdasági termelők támogatására kiírt pályázat következő körében a szarvasmarha-tenyésztőkkel kötnek szerződést. Számukra a biztosítás és kamattámogatás mellett az állatorvosi költségek, gyógyszerek, vitaminok árának visszatérítésére nyújtanak segítséget, összesen 2,5 millió dinár értékben.

A vissza nem térítendő támogatásokra azok a Topolya község területén regisztrált mezőgazdasági termelők pályázhatnak, akik itteni lakcímmel rendelkeznek, a biztosítás tárgya a községben van, és akik rendelkeznek érvényes szerződéssel valamely biztosítótársaságnál. A pályázati jelentkezéshez szükséges dokumentumok átvehetők a helyi önkormányzat iktatójában vagy letölthetők az önkormányzat btopola.org.rs weboldaláról. A kitöltött jelentkezési papírokat és a kísérő dokumentumokat 2016. november 21-ig kell átadni az önkormányzat iktatójában, munkanapokon 7 és 15 óra között.

A tegnapi szerződésaláíráson jelen volt a bácskossuthfalvi Mezei Csaba is, aki pillanatnyilag harminc hektáron termeszt napraforgót, kukoricát, szóját, búzát, valamint harmadik éve foglalkozik az egyre népszerűbb olajrepce termesztésével is. Korábban sertéseket is hízlalt, és egy ideig babot is termesztett. A most kiírt pályázaton a tavaly tavasszal felvett 300.000 dináros kölcsönre vonatkozó kamattámogatásra pályázott. Azt a kölcsönt vetőmag és műtrágya vásárlására fordította, és mint mondta, egy kis családi gazdaságban minden dinár jól jön.