2024. április 26., péntek

Tízéves az Exspecto

A Metamorphozis-drog című kiállítást évente háromezren látogatják

2006 óta működik Szabadkán az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, s az elmúlt tíz évben öt területen belül számos programot, műhelymunkát szerveztek, felméréseket végeztek. Az eddigi tevékenységről és a további tervekről Joó Horti Lívia projektigazgató számolt be.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Az alapítvány egyik területe a drogprevenció. A Metamorphozis-drog elnevezésű drogprevenziós kiállításunkat a nyolcadikosok és a középiskolások látogatják, évente mintegy 3000 tanuló tekinti meg, járja végig szakember segítségével. Támogatást nyújtunk a drogfüggők családtagjainak, és 2012 óta működik itt az anonim alkoholisták klubja is. A másik terület, amivel foglalkozunk, az a gyermekbántalmazás, a partneri bántalmazás, a kortársak közötti erőszak. Megelőzésre irányuló programjaink vannak ezen a téren is, és pszichoterápiás munka is folyik. Fontosnak tartjuk a szülők és gyermekek közötti korai kapcsolatok megfelelő minőségű kialakulását, így különféle programokat, rendezvényeket szervezünk várandósoknak, kisbabás és kisgyermekes szülőknek. Ilyenek például a születés hete, a szoptatás hete vagy a hordozás hete alkalmából szervezett előadások, események. Az alapítvány felmérések végzésével is foglalkozik, négyévente elvégezzük a fiatalok körében azt a felmérést, amely a szerhasználattal való kapcsolatukra, véleményükre, hozzáállásukra irányul. Mindemellett pedig egyéni fejlesztések, egyéni terápiás munka is folyik nálunk – hallottuk Joó Horti Líviától, aki elmondta, a gyermekbántalmazás témakörében is szeretnének kiállítást létrehozni.

Az alapítvány a Metamorphozis-drog kiállítást Budapesttől vásárolta meg a tartományi egészségügyi és szociális kérdésekkel foglalkozó titkárság támogatásával. A tíz évre való visszatekintés alkalmából szervezett sajtótájékoztatón Hay Éva, a kiállítás szerzője is jelen volt, s elmondta, hogy a kiállításuk adaptált formáját csak olyanoknak adják, ahol azt látják, hogy megvan hozzá a megfelelő szakmai háttér.

– Erre az alapítványra méltán büszkének kell lenni, én Magyarországon sem tudok ilyen széles spektrumú szervezetről. Irigylésre méltó, hogy ennyire be tudták ágyazni az általános iskolák és középiskolák tanmenetébe, példaértékű, hogy a kiállítás itt így működik. Hiszen a kiállítás maga csak keret, tartalommal a látogatók és a szakemberek töltik meg – hallottuk Hay Évától.