2024. április 19., péntek

Biztos piacra kell termelni!

A Helyi Termék program bemutatójára várják a termelőket Magyarkanizsán

November 21-én, hétfőn 18 órakor a magyarkanizsai Cnesa OMI pincehelyiségében bemutatót tart a Vajdasági Termeltetési, Beszerzési és Értékesítési Társaság, a Vatebet. Hogy mi az ötvennyolc gazdaszervezet társulásának lényege, illetve hogyan szeretne segíteni a termelőknek, erről Ments András, a társaság igazgatója számolt be.

– Mindenekelőtt szeretnénk megismerni azokat a termékeket, amelyek Magyarkanizsán, illetve vonzáskörzetében készülnek. Azért indítottuk el ezt a programot, mert szeretnénk itt is egy olyan összefogást serkenteni, hogy az azonos árualapokhoz egy olyan nagyságrendet kapjunk, amivel kereskedelmi célokból tárgyalóasztalhoz lehet ülni. Tervezzük a helyitermék-bolt és a helyitermék-polc nyitását, továbbá havonta egyszer a piactéren ezen portékákból vásár létrehozását, ehhez viszont ismernünk kell az árualapokat. Tevékenységünk támogatója a magyarországi Mezőgazdasági Minisztérium Kárpát-medencei főosztálya, amely a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségén keresztül segíti az előrejutást. Ennek lényege, hogy Vajdaságban összefogjuk a lehetőségeket úgy, hogy a gazdák, kézműves termékeket előállítók produktumai árualapként értékesíthetőek legyenek. Ez a védjegy, amit mi adunk, egy területi marketing védjegy, összefogás arra vonatkozóan, hogy termeltetéseket tudjunk hozni ezekre az árualapokra, és közös erővel tudjuk értékesíteni akár itthon, akár a magyarországi vagy még távolabbi piacokon.

A társaság helyi terméknek tekinti a Vajdaságban megtermelt vagy összegyűjtött alapanyagokból, helyi nyersanyagokból, helyben kialakult eljárások alkalmazásával, kisüzemi keretek között előállított, helyi kulturális elemeket felhasználó termékeket, ami helyi munkaerővel készült, és lakossági igényeket elégít ki. Mint például: kézműves termékek (hímzések, horgolások, üveg, fa, fém, bőr, papír, szövetből készült), kisipari termékek, méz és mézből készült termékek, borok, pálinkák, szörpök, lekvárok, savanyúságok, tejből készült termékek (tehéntej, kecsketej), őrölt paprika, tojás, gyümölcs, zöldség, húskészítmények és füstölt hústermékek.

A magyarkanizsai termelők a 062/800-6533-as telefonszámon előre be is jelentkezhetnek, de részletes információt is hallhatnak, illetve kérdéseiket feltehetik a hétfő esti előadáson a Cnesában.