2024. április 18., csütörtök

Mert olvasni jó

Magyarországi támogatásból számos új kiadvánnyal bővült a Kishegyesi Könyvtár állománya

A Kishegyesi Könyvtár rendszeresen részt vesz a Márai-programban, amelyet a magyar állam támogat. A programnak köszönhetően az elmúlt években számos szép kiadvánnyal gazdagodott a könyvtár állománya. Vörös Julianna, a Kishegyesi Könyvtár igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy az idén több mint negyedmillió forint értékben válogathattak az aktuális kiadványok közül.

Vörös Julianna és Kecskés Tünde az új könyvekkel (Lakatos János felvétele)

Vörös Julianna és Kecskés Tünde az új könyvekkel (Lakatos János felvétele)

– A Márai-programmal a magyar állam a könyvkiadókat és a könyvtárakat támogatja. Ez a program hat évvel ezelőtt indult, és célja az olvasás népszerűsítése, az olvasáskultúra fejlesztése, valamint a kortárs magyar szerzők támogatása és megismerése. A program keretében a nyertes könyvtárak jelentős támogatást kapnak. Vajdaságból 10 könyvtár vesz részt ebben a programban, és büszkék vagyunk rá, hogy az idén hatodik alkalommal részesültünk támogatásban. A Kishegyesi Könyvtár az idén 270 ezer forint értékben válogathatott a listáról. Ezek a listák az elmúlt évek könyvtermését tartalmazzák, tehát a mostani lista a 2015/16-os évét. Elégedettek vagyunk a kínálattal, és az idei évben 109 címszót tudtunk vásárolni. A könyvek egy része természetesen a bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtárba kerül – mondta el Vörös.

A Márai-program keretében különböző jellegű könyvek érkeztek a Kishegyesi Könyvtárba. Kecskés Tünde könyvtáros arról beszélt lapunknak, hogy mi mindennel gazdagodott a könyvtár.

– Összesen 67 könyv és 4 CD érkezett a könyvtárba, s köztük szép számban kaptunk magyar írok műveiből is. A teljesség igénye nélkül megemlíteném Esterházy Péter: Az évek iszkolása című könyvét, Nádas Péter köteteit vagy Hamvas Bélát. A tudományos fantasztikus műfaj rajongóinak is igyekeztünk kedvezni, négy kötet érkezett ebben a témában, többek között Asimovtól is. Felhozatalunkban emellett megtalálhatják a vallási témákat boncolgató műveket, ugyanakkor gyermekkönyvekből sincs hiány. A legkisebbek kézbe vehetik Mirr-Murr történetét vagy Bálint Ágnes: Mazsola című meséskönyvét. Igazán exkluzív és átfogó könyveink is vannak, mint pl. a Fizika kultúrtörténete vagy a Magyar népművészet ezer csodája. Az oktatás és nevelés iránt érdeklődők is megtalálhatják a számukra megfelelő kiadványokat Ilyen a Gyermekkori agresszió vagy a Szóra késztető. Az új könyvek már kölcsönözhetők, szeretettel várjuk a kedves olvasókat – mondta el Kecskés.