2024. április 25., csütörtök

Húsz év vers és próza

Az idén jubilál a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó

November 26-án és 27-én Bácsfeketehegyen kerül sor a XX. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozóra. Ez a vers- és prózamondó verseny az egyik legrangosabb ilyen jellegű esemény, amely a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt kulturális rendezvényei közé tartozik. A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete szervezi meg, a Feketics Művelődési Egyesület közreműködésével. A rendezvény történetét Hajvert Ákos, a VMVE elnöke összegezte:

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

-Elérkeztünk a XX. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozóhoz, és úgy gondolom, hogy ez egy szervezet életében nagyon komoly szám, hiszen azt jelenti, hogy a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete húsz éve minden évben megrendezi. Ez egy Kishegyesről indult verseny, annak idején dr. Szőke Anna és Molnár Krekity Olga onnan indította útjára. Azóta változtak az idők, Olga már nem a VMVE elnöke, az egyesület székhelye Bácsfeketehegyre került, és értelemszerűen ott kezdték el megszervezni a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót. Jómagam tíz éve vagyok a szervezője, így elmondhatom, hogy ez alatt az idő alatt fejlődött maga a rendezvény, de látogatóinak a száma is. 2006-ban még 20-25 fiatal vett részt a találkozón, mára ez a szám eléri az 50 főt. Másrészt létrehoztuk a Dudás Kálmán-díjat, amely nemcsak Vajdaságban, hanem az egész Kárpát-medencében elismert és elfogadott díj lett. A legrangosabb vers- és prózamondó találkozó a Radnóti Miklós Vers- és Prózamondó Találkozó, amelyet minden két évben Győrben tartanak meg. Ennek a szelekciójába bekerült a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó, vagyis az első díjas középiskolás és felnőtt kategóriás automatikusan meghívást kap a Radnóti-találkozóra – mondta el Hajvert, majd arról is beszámolt, hogy a mezőny bővülése miatt növelniük kellett a szakzsűri tagjainak a számát is.

– Hat zsűritag figyeli a versmondók produkcióját, két csoportban. Az idén Kovács Frigyes színművész, Krizsán Szilvia színművész, Pataki András rendező, Bori Fekete Ágnes drámatanár, Lőrincz Tímea színművész és Tóth Péter Lóránt előadóművész kap helyet a zsűriben. A résztvevőknek három verset kell elmondaniuk, egyet kötelezően határon túli magyar szerzőtől. A múlt év óta van még egy újítás, mivel nagy igény mutatkozott rá, hogy 9 évnél fiatalabb versenyzők is részt vehessenek a találkozón. Úgy döntöttünk, hogy ezt lehetővé tesszük számukra, természetesen nekik nem kell három verset megtanulniuk, csak egyet. A lényeg, hogy ott legyenek a találkozón, végigkísérjék, közelebb kerüljenek a versmondáshoz és a Dudás Kálmán-találkozó a hangulatához. Minden évben van kiállításunk, és az utóbbi években könyvbemutatónk is. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az idén Toma Viktória fogja bemutatni a Szél Jankó és a kiscsalád című gyermekkönyv második kötetét, amelyet a Forum Könyvkiadó Intézet adott ki – számolt be az egyesület elnöke, majd arról is szólt, hogy az idén egy sajátos kiállítást láthatnak az érdeklődők: Toma Erzsébet virágcserepekre készült rajzait.

Az idén az egyik társalapító, dr. Szőke Anna nyitja majd meg a versenyt, és rajta kívül Molnár Krekity Olga is fel fog szólalni. Mindkét alapító ott lesz és továbbadja azt az eszmét, amellyel húsz évvel ezelőtt útjára indította a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót – fogalmazott Hajvert. Az elmúlt 20 év történéseit egy egész napos fényképvetítés is fel fogja eleveníteni. Ezt a versenyen készült képekből állítják össze.