2024. március 28., csütörtök

Kínai-amerikai kereskedelmi háború?

Kína minden bizonnyal megtorolná, ha Donald Trump, a következő amerikai elnök választási ígéreteinek megfelelően magas büntetővámokkal sújtaná a kínai importot, de az esetleges kínai-amerikai kereskedelmi háborút az egész kelet-ázsiai gazdasági térség megszenvedné - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő helyzetértékelése szerint az elmúlt két évtizedben csökkent a nagy ázsiai exportőr gazdaságok közvetlen függősége az amerikai piactól, mivel a térség legtöbb gazdaságának Kína lett a legnagyobb kereskedelmi partnere.

Kínának viszont továbbra is az Egyesült Államok a legnagyobb piaca, amely a kínai exportnak csaknem az ötödét veszi fel. Ezért ha a kínai-amerikai kereskedelem elé akadályok emelkednének, annak az egész ázsiai gazdasági térségben következményei lennének, mivel mások mellett Dél-Korea, Szingapúr, a Fülöp-szigetek és Thaiföld a kínai export - főleg az elektronikai és az autóipari szektor - jelentős részegység-beszállítója.