2024. április 19., péntek

Sok diák nem tud helyesen futni, bukfencezni

Heti három kötelező tornaórát és két kötelező sporttevékenység órát indítványoznak a belgrádi tornatanárok

– A tanulóknak kellene a mindennapi tornaóra, szükségük van a mozgásra, ezzel egyet kell értenünk, de ezeknek az óráknak úgy kellene bekerülniük az órarendbe, hogy ne legyenek túlterheltek a diákok, az órák utáni plusz sporttevékenység már nagyon leterhelné őket – hangsúlyozta Popić Klára, a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola tornatanára arra az információra reagálva, hogy a belgrádi testneveléstanárok javaslata szerint a választott sport nevű választható tantárgy a kötelező testnevelés tantárgy részévé váljon oly módon, hogy a diákoknak legyen heti 3 tornaórájuk és heti kétszer órák után kötelező sporttevékenység órájuk.

– A mindennapi mozgásra szüksége van a gyerekeknek. Sajnos legtöbbször azt halljuk tőlük, hogy hazamennek és leülnek a számítógép elé vagy a telefonjukkal foglalják el magukat. A kérdésre pedig, hogy tudnak-e fára mászni, legtöbbször nem a válasz. Ez ki is derül például szertornakor, amikor a korláton kellene a gyakorlatokat csinálni. Sok gyerek futni sem tud helyes technikával. Vannak olyanok, akiknek a labdaérzékenysége nem annyira jó, de játékos formában őket is rá lehet venni, hogy megszeressék. Olyan is van, hogy a diákok félnek a labdától, de különböző játékokkal le lehet gyűrni ezt a félelmet is. Ha a labdajátékokon során megérzik a győzelem ízét is, egyre szívesebben játszanak. Lehet, hogy nem lesznek mondjuk a legjobb dobók, de igenis látszik rajtuk a fejlődés – hangsúlyozta beszélgetőtársunk, aki elmondta, összességében a diákok szeretik a tornaórákat, látszik rajtuk, hogy mégiscsak szívesen mozognak, s szerinte a diákok a heti 5 tornaórának is örülnének.

A testnevelés tantárgyban is megvan a tanterv. Ahogy a tanárnő fogalmazott, itt is vannak szintek, megvan, hogy melyik osztályban mit kellene elérni. Mi az, amit mindenképpen mindenkinek meg kell tanulnia? – kérdeztük.

– A technikákat. Az atlétikában például a magasba ugrás technikáját, a távolugrás technikáját, továbbá a bakugrás technikáját. A technikailag helyes futás elsajátítása is fontos, a kéz-láb koordinációját és a helyes légzéstechnikát is meg kell tanulniuk. Ami számomra meglepő, hogy bukfencezni nem nagyon tudnak a gyerekek. Továbbá lényeges az egyensúlyérzék fejlesztése a gerenda segítségével. Már az is jó, ha a kis gerendán végigsétálnak. És a labdajátékok ismerete is lényeges, vagyis maga a labdakezelés, hogy a diák meg tudja fogni, el tudja kapni, vezetni, kapura lőni, kosárra dobni a labdát, és a röplabdahálónál az ujjakat jól tudja használni – mondta el Popić Klára.