2024. április 25., csütörtök

Szétlopják az utakat

Tizenkét év börtönbüntetés fenyegeti azokat, akik lopásukkal veszélyeztetik a közbiztonságot

Évente 1,5 millió euró értékben lopnak el különböző eszközöket, felszerelést az utakról és a vasúti hálózatról. Zorana Mihajlović közlekedési, infrastrukturális és építésügyi miniszter elmondása szerint az elkövetőket akár 12 év börtönbüntetés is fenyegetheti.

A téma a napokban vált ismét aktuálissá, amikor ismeretlen elkövetők a múlt héten megnyitott Ljig–Preljine autópályáról elloptak két kilométernyi védőkerítést. A vandálok tette nem maradt következmények nélkül: egy őz szaladt az autópályára, elgázolta egy tehergépkocsi, az állat pedig több sebből vérezve múlt ki az autópálya kellős közepén. A szemtanúk elmondása szerint megrázó volt látni és hallani az őz haláltusáját.
Mihajlović megnyugtatta a lelki megrázkódtatást átélő polgárokat, hogy nyugodjanak meg, nagyok az esélyek a tettesek azonosítására és elfogására, hiszen a szóban forgó 40,4 kilométeres autópályát 60 térfigyelő kamerával ellenőrzik. Az útkarbantartók egy héten belül pótolják a hiányzó védőkerítést.
– A védőkerítés eltávolításával közvetlenül veszélyeztetik a közbiztonságot. A büntetés komoly, azért a bűncselekményért akár 12 év fegyházelzárást is kiróhat a bíróság. Az UB–Lajkovac autópályán is folyamatosan a lopások, útjelző táblákat és egyebeket lopnak el az elkövetők. Minden egyes hónapban ellopnak valamit az autópályáról – taglalta Mihajlović.