2024. április 25., csütörtök

Az állam erősebb az erőszaktevőknél

Nebojša Stefanović: A családon belüli erőszak évről évre nagyobb méreteket ölt

Zárd ki az erőszakot! felszólítással kezdte meg tegnap az igazságügyi minisztérium a családon belüli erőszak elleni kampányát, amellyel az állam az erőszakoskodók elleni zéró toleranciát hirdette meg. Tekintettel arra, hogy a Köztársasági Parlament képviselői előtt ezekben a napokban szerepel a családon belüli erőszak megfékezéséről szóló törvény és a Büntetőtörvénykönyv módosítási indítványai is, az állami szervek képviselői a tegnap megtartott sajtótájékoztatón igyekeztek rámutatni a családon belüli erőszak elleni küzdelem jelentőségére.

Maja Gojković: A családon belüli erőszak nemcsak személyes ügy, hanem az állam és a társadalom ügye is (Beta)

Maja Gojković: A családon belüli erőszak nemcsak személyes ügy, hanem az állam és a társadalom ügye is (Beta)

– Azt üzenjük az ország polgárainak, hogy a társadalmunkban nincs helye a családi erőszaknak. A családi erőszak nem személyes vagy családi ügy, hanem az állam és a társadalom ügye – emelte ki a sajtótájékoztatón Maja Gojković, a Köztársasági Képviselőház elnöke, rámutatva arra, hogy a parlament még kedden megkezdte a vitát olyan törvényekről, amelyek világos üzenetet hordoznak magukban: az erőszaktevőknek a bűncselekmény elkövetéséért felelniük kell! Hangsúlyozta, a zéró toleranciával bebizonyosodik, hogy az állam erősebb az erőszaktevőknél, és közölte, hogy családon belüli erőszak megfékezéséről szóló törvényt és a Büntetőtörvénykönyv módosítását a tervek szerint november 25-ig, a nők elleni erőszak világnapjáig meghozza a parlament. A törvény azonban csak a jövő évben lép hatályba.

Nela Kuburović igazságügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyre súlyosbodó statisztikai adatok ösztönözték a minisztériumot arra, hogy rendszerbeli megoldást találjon a társadalmi jelenség megfékezésére. Olyan törvényes előírásokat fogalmaztak meg, amelyek a családon belüli erőszak áldozatainak ad támogatást.

Nebojša Stefanović belügyminiszter a sajtó képviselőinek arról beszélt, hogy egyre több áldozat – akik között legtöbb a nő – személyesen jelenti fel erőszaktevőjét a rendőrségen. Kiemelte, nemcsak az állami szerveknek kell küzdeniük a családon belüli erőszakkal, hanem a társadalmunknak kell felvennie a harcot ellene, hiszen ez az egyedüli bűncselekmény, amely egyre nagyobb méreteket ölt.

A törvényes előírások között az egyik legfontosabb, hogy nem az áldozatokat, hanem az erőszaktevőt távolítják el a családból a rendőrök, ha úgy ítélik meg, hogy erre szükség van. Stefanović szerint ez lesz a rendőrök legnehezebb feladata, de mint mondta, nem szabad a felelősség elől megfutamodni, fel kell venni a harcot a jelenség megfékezése ellen. Ezt azonban csak úgy lehet, ha hónapról hónapra csökken a családon belüli erőszak megjelenésének lehetősége.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A HONATYÁK SEM TUDNAK PÉLDÁT MUTATNI

Az igazságügyi minisztérium kampányához a Köztársasági Parlament többséget alkotó párjának tagjai látványosan is csatlakoztak. A tegnapi ülésen „isključi nasilje” feliratú fehér pólót öltöttek magukra, így kezdték el az egységesített parlamenti vitát a napirenden szereplő törvényekről. Más képviselők azt szorgalmazták kitűzőikkel, hogy módosítsák a büntetőtörvénykönyvnek a népirtás tagadására vonatkozó rendelkezését. Ezt Marko Đurišić, a Szociáldemokrata Párt képviselője szóvá is tette, hogy a téma sokkal súlyosabb, minthogy ilyen módon jelentéktelenítsék el a képviselők, majd reagált a felszólalását megelőző, a Szerb Haladó Párt és az Elég volt! képviselői között kialakult szócsatára, mondván, hogy az országban a családon belüli, de más jellegű erőszakot mindaddig nem lehet megfékezni, amíg maguk a képviselők sem tudnak erőszak nélkül érvényesülni és példát mutatni a parlamentben.

A szóváltásra ugyanis akkor került sor, amikor Marko Rističević, az SZHP képviselője a családon belüli erőszak megfékezéséről szóló törvény kapcsán olyan fotókat kezdett el mutogatni, amelyek olyan rendezvényen készültek, ahol a hidegtálat meztelen nők testén szolgálták fel. Elmondta, egyes kiemelt tisztséget betöltő személyek ilyen módon alázzák meg a nőket. Az Elég volt! képviselői a felszólalás hangneme és módja ellen tiltakozva felálltak, Rističevićhez vonultak, majd hangos tapssal nehezítették a felszólalását. Az SZHP-képviselő megsegítésére igyekvő párttagok és az Elég volt! képviselői ez után szóváltásba kezdtek, aminek Maja Gojković is csak pár perc után vetett véget. Miután az Elég volt! képviselői tüntetőleg kivonultak a teremből, Rističević befejezhette felszólalását, Gojković pedig a szitokszóért és az állítólagos arcon köpésért megbüntette Nenad Božićot és Tatjana Macurát.

Balša Božović, a Demokrata Párt képviselője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az új törvényelőírások csak az erőszak megtörténtét ismerik fel, csak utólagosan reagálnak, ahelyett, hogy megelőznék.

A rendelkezésre álló adatok szerint év eleje óta több mint 4000 személytől érkezett családon belüli erőszakkal kapcsolatos bejelentés, 15 százalékkal többtől, mint a múlt év azonos időszakában, amikor összesen 5039-en tettek feljelentést. Amíg 2015-ben összesen 35 nő veszítette életét a családi erőszak miatt, addig az idén már 32.

A NÉPIRTÁS TAGADÁSA IS BŰNCSELEKMÉNY

A Szerb Radikális Párt képviselői felemelték a hangjukat a büntetőjogi törvény módosítása ellen. Mint hangsúlyozták, alkotmányellenes, hogy törvény szabályozza a meggyőződésük melletti kiállást. Az SZRP ugyanis amellett áll ki, hogy Srebrenicán nem történt népirtás.

A büntetőjogi törvény ugyanis egy új fogalommal bővült. Nela Kuburović felhívta a figyelmet, azzal, hogy ez a büntetőjogi törvény részévé válik, Szerbia eleget tett a Európai Tanács követelésének, ami az európai jogi dokumentumokkal való összehangolásra vonatkozik. A nemzetközi jogok alapján ugyanis a népirtás tagadása bűncselekménynek számít.