2024. április 24., szerda

Magánosítanák a német autópálya-hálózatot

A német pénzügyminisztérium annak a lehetőségét fontolgatja, hogy 50 százaléknál kisebb részesedést magánosítana az autópálya-hálózatból – értesült a Der Spiegel.

A német hetilap emlékeztetett arra, hogy a 13 ezer kilométer hosszú autópálya-hálózat a második leghosszabb a világon. Ennél hosszabb csak az Egyesült Államokban van. A német hálózat tulajdonjogán a szövetségi kormány és a 16 szövetségi állam osztozik.

A hetilap rámutatott arra, hogy Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter még csak tanulmányozza a kérdést. A minisztérium szerint egyebek között a biztosítókat érdekelhetné az ügylet, mivel az jó megtérülést hozna számukra a jelenlegi, és vélhetően még egy ideig biztosan igen alacsonyan tartott kamatok mellett.

Arról nincs információ, hogy mekkora összegért adnák el a kisebbségi részesedést. A szövetségi állam évi csaknem 4 milliárd eurót szed be díjként a teherautók úthasználata után.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter nagy vonalakban már felvázolta a magánosítás lehetőségét a parlament költségvetési bizottságában, és azt mondta, hogy a kormány fenntartja többségi részesedését, ha lesz magánosítás – írta a lap.