2024. március 28., csütörtök

Államtitkári látogatás Nyugat-Bácskában

Kúlán, Szivácon, Szilágyin, Bácskertesen, majd Doroszlón találkozott kedden a helyi termelőkkel a Prosperitati Alapítvány meghívására többnapos vajdasági körúton tartózkodó Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, aki végül lakossági fórumon vett részt Zomborban. A csaknem száz érdeklődő előtt az államtitkár kiemelte:

– A Magyar Kormány felelősséget vállal a vajdasági magyarság irányában, nemcsak szólamokkal és gesztusokkal, hanem anyagiakkal is, hogy a szórványban élő magyarok egzisztenciát teremthessenek, és igyekezzenek a szülőföldjükön boldogulni. A most kiírt pályázatok, 15 milliárd dinárban mérhető lehetőség, hosszú távú eredményeket hozhatnak, de a rövid távúak máris megmutatkoznak, hiszen az eddigi két pályázati körben a közel háromezer kérelemből 2500 pozitív elbírálást nyert. A vajdasági magyarság gazdasági támogatásának egyelőre nincsen felső határa, a kiosztható eszközök folyamatosan pótlódnak és gyarapodnak, ezért arra kérem önöket, hogy bátran tervezzenek és pályázzanak! – mondta Magyar Levente.
A jelenlegi pályázatok közül bővebben a nagyobb vállalatokat megcélzó hitelkonstrukciós lehetőségeket említette, amelyek mintegy 1 százalékos kamat mellett összesen 12 milliárd dinár összegben, hosszú távú lejárattal és jelentős türelmi idő mellett mezőgazdasági termékek fölvásárlásával, földolgozásával és értékesítésével foglalkozó vállalkozások létrehozását célozza. Amennyiben ezek a vállalkozások elnyerik a támogatást, kötelesek lesznek a vajdasági magyar termelőktől méltányos áron átvenni a termékeiket, és ezzel hosszú távon biztonságot teremteni számukra az egyébként kiszámíthatatlan terménypiacon – magyarázta Magyar Levente.
Az államtitkár nyugat-bácskai látogatásának célja a Magyarország Kormánya által 2016 és 2018 között a vajdasági magyar közösségek részére a Prosperitati Alapítvány által meghirdetett, szakértői értékelés alapján megvalósult és a minap kiírt pályázatok ismertetése. A gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár azért választotta a személyes találkozások lehetőségét, hogy közvetlenül tájékozódjon a helyi magyaroktól gondjaikról, terveikről, elképzeléseikről, mégpedig a szórványban, Nyugat-Bácskában éppen tegnap, a magyar szórvány napjának ünnepén.
,,Élhetőbb, prosperáló vidék lesz a vajdasági szórvány”
Magyar Levente, Magyarország gazdaságdiplomáciával megbízott államtitkára tegnap Zomboron kívül Kúlán, Szivácon, Szilágyin, Bácskertesen és Doroszlón is járt.
Az államtitkár úrtól megtudtuk, Magyarország Kormányának köszönhetően 15 milliárdos támogatási keret áll rendelkezésre az öt új pályázati kiírás által. A pályázati támogatások várhatóan anyagilag erősítik majd az itt élő magyarságot, lehetővé válik évekre, évtizedekre előre tervezni gazdaságilag, vagyis élhetőbb, prosperáló vidék lesz a vajdasági szórvány.

A pályázatok pontozási rendszerében történtek változások a szórványban élők javára is. A pályázatot eddig be nem nyújtott személyek pályázata, és a szórványtelepülésekről érkező pályázatok mind bizonyos pontelőnyt élveznek elbíráláskor.
Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta, az eddigi két pályázati körben 3000 pályázat érkezett, ebből 2500, tehát a 80 százalékuk nyertes. A jelenlegi pályázati kört tartalmazó kiírások: a kiemelt jelentőségű mezőgazdasági fejlesztések kombinált támogatására, a kiemelt jelentőségű, nagy léptékű gazdasági fejlesztések kombinált támogatására, eszközbeszerzésre egyéni vállalkozók, mikro- és kisvállalkozások számára, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök beszerzésére, többéves ültetvények telepítésére, meglévő ültetvények korszerűsítésére. A pályázatokat december 15-től január 31-ig lehet beadni a Prosperitati helyi irodáiban. Az űrlapok kitöltésében annyi változott, hogy az eddigi Word formátum helyett az alapítvány online felületén történik. Ez a mód várhatóan gyorsítani fogja a munkafolyamatot. A pályázati kiírások során próbálnak az igényekhez alkalmazkodni, reagálni rájuk. A fórumokon a hallgatóságnak ugyancsak lehetősége van javaslatokat tenni, véleményt mondani a pályázati kiírásokkal kapcsolatban, valamint első kézből információhoz jutni.
A közösségi találkozókon jelen volt Babity János főkonzul is, aki a pályázatok begyújtásához feltételként szolgáló magyar állampolgárság megszerzésének módjáról tájékoztatta a jelenlevőket, továbbá felszólaltak a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői is. Pelt Ilona tartományi frakcióvezető-helyettes, a VMSZ körzeti szervezetének elnöke beszámolt arról, hogy Nyugat-Bácskában eddig összesen 148 nyertes pályázat van.