2024. április 25., csütörtök

Megelőzni a betegséget

November 14-e, a cukorbetegség elleni küzdelem világnapja alkalmából a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház védőnővér-szolgálata ingyenes vérnyomás- és vércukorszintmérést szervezett a piactéren lévő, korábban bevásárlóközpontként funkcionáló épületben.

Nagy volt az érdeklődés az ingyenes vizsgálat iránt (Benedek Miklós felvétele)

Nagy volt az érdeklődés az ingyenes vizsgálat iránt (Benedek Miklós felvétele)

Az akció keretein belül kedden délelőtt mintegy 200 fiatal és idős vetette magát alá a vizsgálatnak, és többeknél észleltek magas vércukorszintet, tudtuk meg Liljana Borenovićtól, a védőnővér-szolgálat főnővérétől:

– Tudjuk, hogy a cukorbetegség igen elterjedt vidékünkön, és hogy egy alattomos betegségről van szó, éppen ezért igen fontos a rendszeres vizsgálat, másrészt azokat a pácienseket, akiknél magas vércukorszintet mértünk, az orvoshoz irányítjuk, és ellenőrző vizsgálatot beszélünk meg velük, amit 2-3 hónap múlva ejtünk meg, hogy leellenőrizzük, hogy változott-e a helyzetük ezen időszak alatt – mesélte, Borenović, aki arra is kitért, hogy a szolgálat következő akciójára a december elsejei AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából kerül sor, amikor is a szabadkai Stav + egyesülettel közösen nyilvános órát szerveznek városunk elsős középiskolásai részére, amelynek helyszíne a Művelődési Ház moziterme lesz. Ezt harmadik alkalommal szervezik meg, és az eddigiek során pozitív tapasztalatokat szereztek e téren, hisz a fiatalok érdeklődve hallgatták az előadó beszámolóját, aki HIV fertőzöttként a saját élettörténetét mesélte el hallgatóságának.

– Mi nem gyógyítunk, csak megelőzni igyekszünk a betegségeket – hangsúlyozta a főnővér, aki azt is elmondta, hogy az idei év folyamán több akciójuk is volt különböző vállalatokban és helyi közösségekben. Márciusban a Rendőrállomáson, áprilisban a Zobnatica Rt-ben, májusban az egészségügyi nővérek napja alkalmából a piacon, júniusban a bajsai helyi közösségben, szeptemberben a helybeli mezőgazdasági és gazdasági kiállításon, az Expón, valamint a zentagunarasi helyi közösségben, októberben pedig az Usluga cégben szerveztek ingyenes vizsgálatokat. Emellett az idén is, mint a korábbi években márciusban és áprilisban végigjárták a község általános iskoláit, ahol az elsőtől nyolcadik osztályosok részére egy-egy előadást tartottak, a diákok korosztályától függő témában.

A védőnővér-szolgálatban, amelynek tagjai rendszeresen látogatják pácienseiket, úgy a terhes nőket, a kismamákat, az idős betegeket, a krónikus betegségben szenvedőket, hét nővér dolgozik, azonban jelenleg két alkalmazottak kénytelenek mellőzni, ugyanis ők pillanatnyilag az egészségházban teljesítenek szolgálatot.