2024. március 29., péntek

A húszi lázadók készek véget vetni a konfliktusnak

A jemeni síita húszi lázadók szerdán közölték, hogy készek részt venni egy esetleges egységkormány munkájában, amely véget vethetne a több mint tízezer emberéletet követelő jemeni konfliktusnak.

A bejelentés összhangban áll John Kerry amerikai külügyminiszter keddi közlésével, amely szerint a harcban álló felek csütörtöktől kezdődően fegyverszünetet hirdettek, és megpróbálják közelíteni egymáshoz álláspontjaikat.
Mohammed al-Buhajti, az Anszárulláh nevű húszi csoport politikai tanácsának tagja szerint Szaúd-Arábia ígéretet tett arra, hogy a továbbiakban nem vesz részt a háborúban. Az értesülést Rijád hivatalosan nem erősítette meg.
A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció tavaly március óta nyújt légi támogatást Abed-Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök csapatainak.
"Az Anszárulláh eddig is a háború befejezése, valamint a minden politikai elemet magában foglaló nemzeti egységkormány létrehozása mellett érvelt" - mutatott rá Buhajti. Az új elem itt a szaúdiak hajlandósága a konfliktusból való kilépésre - tette hozzá.
Hónapokig tartó eredménytelen harcok után a szembenálló felek gyakorlatilag patthelyzethez érkeztek. A jemeni polgárháborúban legalább tízezren vesztették életüket, hárommillióan váltak földönfutóvá, és a lakosság egy része az éhhalál küszöbére került. Kerry terve kiutat jelenthetne a válságból, de a jemeni kormány kedden kijelentette: nem érdekelt sem egy egységkormány létrehozásában, sem a fegyvernyugvásban.