2024. április 23., kedd

Magyarország segíti a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációját

Magyarország a jövőben is segíti a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációját, mert fontos biztonságpolitikai érdekei fűződnek a régióhoz – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden, miután fogadta Bosznia-Hercegovina képviselőházának soros elnökét.

Mladen Bosić és Kövér László (Fotó: MTI)

Mladen Bosić és Kövér László (Fotó: MTI)

A házelnök sajtótájékoztatóján kiemelte: az európai integráció addig nem fejeződhet be, amíg a Nyugat-Balkánon egyetlen olyan ország is van, amely nem teljes jogú tagja az Európai Uniónak. Bosznia-Hercegovina belső problémái megoldásában fontos az integráció, valamint már azt megelőzően az integrációs perspektíva megtartása – vélekedett. Hozzáfűzte: különösen lényeges a hit fenntartása az emberekben, hogy van jövőjük az Európai Unióban. Egyúttal az EU jelenlegi problémáinak – például a migrációs kérdésnek – a megoldását is segítheti, ha Európa valóban egységes lesz – jelentette ki.

Kövér László kifejtette: Bosznia-Hercegovina fontos gazdasági partnere is Magyarországnak, a Nyugat-Balkánon Szerbiát követően a legjelentősebb kereskedelmi partnere az országnak.

Mint mondta, Bosznia-Hercegovina esetében is Magyarország keresi azokat az eszközöket, amelyekkel a korábbi támogatása fenntartható, illetve megerősíthető. Ezért a házelnökök most egy olyan megállapodást írtak alá, amely a két törvényhozás közötti kommunikáció intenzívebbé tételét szolgálja – közölte.

Mladen Bosić kiemelte: Magyarország barátságát nagyra becsülik, nincsenek nyitott kérdések a két ország parlamentjei között sem, a gazdasági kapcsolatok azonban még tovább bővíthetők, és Magyarországon megvan az ehhez szükséges nyitottság.