2024. április 25., csütörtök

Menne a Fiat az eurázsiai piacra

A szerb kormány intenzívebb gazdasági együttműködést szeretne megvalósítani Kazahsztánnal

Aleksandar Vučić kormányfő Asztanában tett háromnapos látogatása során tegnap Bakitzsán Abdirovics Szagintajev kormányfővel a két ország együttműködési lehetőségeiről tárgyalt, elsősorban a mezőgazdaság, az építészet, a turizmus és a kultúra területét érintették. Ugyanakkor szóba került a Fiat személygépkocsik exportja is Kazahsztánba.

A Vučić kazahsztáni látogatásáról szóló kormányközleményben rámutattak, hogy a szerb és a kazah kormányfő tárgyalásának célja a két ország gazdasági együttműködésének az erősítése, s ennek egyik fontos pontja a Fiat személygépkocsik megjelenése az eurázsiai piacon. Erről a lehetőségről ma Szagintajev moszkvai látogatása során Dmitrij Medvegyev orosz kormányfővel folytat megbeszéléseket.

Vučić kiemelte, Szerbia és Kazahsztán politikai együttműködése rendkívül dinamikus, ugyanakkor a két ország közötti szoros kapcsolatokat erősítené, ha Kazahsztán Szerbiában nagykövetséget működtetne. Kiemelte, a két ország együttműködését minden területen dinamikusabbá kellene tenni. Elmondta, hogy Szerbia kazahsztáni exportját az év első 8 hónapjában 6 százalékkal sikerült növelni, a behozatal viszont 9 százalékkal csökkent. Ennek ellenére a két ország közötti árucsere-forgalom nagyon szerény, elsősorban a gyümölcs, zöldségféle és a gyógyszerek kiszállítására korlátozódik, Kazahsztánból pedig nyersanyagot hoz be az ország.

Szagintajev ugyanakkor rámutatott, Kazahsztán egy részletes terv megfogalmazásán munkálkodik a Szerbiával való együttműködési lehetőségekről. Arra szólította fel a szerb építővállalatokat, hogy a kazah vállalatokkal közösen vegyenek részt különféle projektumok valóra váltásában, például a Kínával tervezett úgynevezett selyemúton. Latolgatta annak lehetőségét is, hogy a szerb mezőgazdasági vállalatok a kazah vállalatokkal együtt élelmiszeripari termékeikkel a harmadik piacon képviseltessék magukat.

A szerb delegáció több bilaterális dokumentumot is aláírt a kazah államvezetőkkel, így a 2017–2018-ra vonatkozó együttműködés fejlesztésére megfogalmazott dokumentumot, amit Goran Knežević szerbiai gazdasági miniszter és kazah kollágája írt alá. Protokollt írtak alá továbbá a Belgrád és Asztana város közötti együttműködésről, ezt Siniša Mali, Belgrád polgármestere és Asztana polgármestere látta el kézjegyével.