2024. április 24., szerda

Néptáncosok versengtek Szabadkán

Szólótáncosok és koreográfusok mutatták be tudások legjavát

A szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület szombaton a Szabadkai Gyermekszínházban gyermek-szólótáncversennyel és koreográfusok számára megszervezett versennyel kedveskedett a néptánc és a népzene kedvelőinek. A délutáni órákban a Vajdasági Gyermek Szólótáncverseny vette kezdetét. A rendezvényt immár negyedik alkalommal szervezték meg.

A megmérettetésre Vajdaság több településéről és a magyarországi Orosházáról is érkeztek gyermekek, mondta Brezovszki Roland, a Talentum művészeti vezetője. Összesen 53, általános iskolás korú fellépő mutatta be tudását és tehetségét a közönségnek.

– A másik rendezvényt, a Koreográfia 0-24 elnevezésű versenyt, harmadízben szervezzük meg. Ennek a versenynek az a lényege, hogy a koreográfusok, jó képességű táncosokkal együttműködve, egy nap alatt állítsanak össze egy műsorszámot. Resóczki Roland Adáról, Szakács Tamás Palicsról, illetve a szegedi Tóth Gáborék vettek részt koreográfusként a megmérettetésben – összegezte Brezovszki Roland.

A fellépőket mindkét versenyen eminens zsűri értékelte: a Fölszállott a páva második évadának győztes táncospárja, Fundák Kaszai Lili és Fundák Kristóf, valamint Farkas Tamás.

A Fundák házaspár több mint nyolc éve foglalkozik gyermekek oktatásával, zsűrizéssel pedig nagyjából két éve. Fundák Kaszai Lili elmondása szerint a zsűri legfontosabb feladata a bírálás és az értékelés mellett az építő, segítő jellegű kritika megfogalmazása, amelyből a gyerekek, illetve a fellépők később táplálkozhatnak. Mint azt lapunknak nyilatkozva kiemelte, számára a megtanult tánc bemutatása mellett a színpadi kisugárzás is rendkívül fontos szempont, de a viseletet is figyelembe veszi, hogy az adott tájegység viselete milyen mértékben jelenik meg a fellépőn.

Azzal kapcsolatban, hogy miben, milyen stílusban különösen jók a vajdasági gyerekek, a szakértő egyebek mellett a dél-alföldi táncokat emelte ki.

– A nyírségi táncokban is különösen jók. Gyermekeink általában kismagyarországi táncokkal készülnek. De érdemes megemlíteni, hogy mostanában például az erdélyi táncokat is kipróbálják, a Talentumban györgyfalvi táncokkal is készültek már, illetve szép sikereket értek el. Értékelésem szerint a gyerekeket a közösség ereje vonzza a tánccsoportokba. Itt, Szabadkán, Brezovszki Rolandnak köszönhetően rendkívül jó közösség működik a Talentum iskolában. A gyerekek nem csak a tánciskolában találkoznak, Roland és felesége, Tamara, számos kísérő programot szerveznek számukra, így mindez életstílussá válik számukra – fogalmazott Fundák Kaszai Lili.

A Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatását élvező Vajdasági Gyermek Szólótáncversenyen páros kategóriában Szabó Csongor és Bús Anett, szólótánc kategóriában pedig Kozsán Gergely bizonyult a legjobbnak, a koreográfusok megmérettetése pedig Resóczki Roland számára hozott első díjat.