2024. április 19., péntek

Új-Zélandon elviszik a turistákat a földrengés által leginkább sújtott városból

Az új-zélandi katasztrófavédelem és a hadsereg kedden megkezdte a turisták elszállítását a földrengés által leginkább sújtott városból, a fővárosban pedig sok épületet ki kell üríteni, mert életveszélyessé vált. Kedden is voltak erős utórengések a térségben.

Az első, legnagyobb rengés helyi idő szerint nem sokkal vasárnap éjfél után történt. Középpontja a Déli-szigeten volt, de súlyos épületkárokat okozott még az Északi-szigeten lévő fővárosban, Wellingtonban is. Hétfőn kora délután volt egy második nagy rengés, 6,6-es erősségű, az első közelében.

A katasztrófa által leginkább sújtott város a Déli-sziget északkeleti részén lévő, tengerparti Kaikoura, ahova rendszeresen sok turista látogat el, mert partja közelében bálnákat lehet figyelni. A rengés tönkretette a városba vezető utakat, vasutat, földcsuszamlásokat idézett elő - a védelmi minisztérium szerint 80-100 ezret -, így Kaikoura szárazföldön megközelíthetetlen.

Az ott rekedt mintegy 1200 turistát katonai helikopterekkel viszik el - naponta körülbelül 400-at -, a tengeren pedig segélyt visznek a város lakosainak és a még ott maradó turistáknak. Kedden is sok kisebb utórengés volt a térségben, és nehezítette a mentést, hogy viharos volt az időjárás.

Wellingtonban sok olyan épület van, amely életveszélyessé vált. Ezekből ki kell költöztetni a lakókat, illetve a hivatali, kereskedelmi épületekbe nem szabad belépni.