2024. április 20., szombat

A Szerbiai Telekom szerb marad

Belgrádban sikerként ünneplik a megállapodást, Pristinában zúgolódik az ellenzék

A szerb kormány elégedett, hogy végre sikerült megállapodnia Pristina képviselőivel a telekommunikáció témájában – nyilatkozta tegnap Marko Đurić, a kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője. Đurić elmondása szerint a Szerbiai Telekom a jövőben is üzletelhet Koszovó területén, hivatalosan működhet, a nemzetközi közösség és a pristinai intézmények által elismert intézményként. A +383-as hívószám Szerbia tulajdonában van és marad, Koszovó nem nemzetközi területként, hanem földrajzi egységként használhatja a hívószámot – magyarázta Đurić, aki Szerbia munkacsoportját vezette a Brüsszelben megejtett tárgyalásokon.

– A szerbiai telekommunikációs vállalatot végre az ország déli tartományában is elismerik, hivatalosan működik majd a jövőben. A szerb kormány elégedett, hogy koszovói vagyona biztonságban van, és a jövőben sem kerül veszélybe, mivel senki nem kérdőjelezi meg. A megállapodás értelmében a Koszovó területén található telekommunikációs vagyont a Szerbiai Telekom koszovói leányvállalatára, az MTS Kosovska Mitrovica Kft.-re ruházzák át száz százalékban. A +383-as hívószámot Koszovó földrajzi egységként használja. Példának okáért Kínában is több területi hívószámot tartanak nyilván, más hívószáma van Hongkongnak, más Makaónak és más Tajvannak. A Szerbiai Telekom és a Szerb Köztársaság tagjai maradnak a Nemzetközi Telekommunikációs Uniónak. A polgároknak semmi okuk az aggodalomra, a Szerbia egyéb területeiről Koszovóba telefonálók hívását belföldi hívásként számlázzák, és ugyanez történik a Koszovóból Szerbia egyéb területeire intézett hívások esetében is – taglalta Đurić a tegnap megtartott sajtótájékoztatóján.

A Koszovó-ügyi iroda vezetője hiszi, hogy a telekommunikáció témájában kieszközölt megállapodás precedensként a Gazivode ügyének esetében elősegítheti a Szerbia számára előnyös megoldás felkutatását.

A sajtótájékoztatón Predrag Ćulibrk, a Szerbiai Telekom igazgatója is megerősítette az elmondottakat: a szerbiai telekommunikációs vállalat változatlanul jelen lesz Szerbia déli tartományában, és megtartja a vagyonát. Koszovó északi területén 17 átjátszótorony lesz, az Ibartól délre pedig öt.

Dalibor Jevtić és Ljubomir Marić, a koszovói kormány szerb nemzetiségű tagjai egyetértenek a belgrádi vezetéssel, hogy a szóban forgó megállapodással elégedett lehet a szerb fél. Azzal is mindketten elégedettek, hogy a szerb kormány következetesen áll hozzá az ország Koszovó területén található vagyonához, illetve annak védelméhez. Reményeik szerint a megállapodás nyomán elinduló építkezésnek és fejlesztésnek köszönhetően a polgárok hamarosan minőségibb telekommunikációs szolgáltatásban részesülnek, nemcsak Koszovó északi, hanem déli régiójában is.

A szerb politikusok véleményét Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetője is osztja. Értékelése szerint a vasárnap kötött megállapodás bizonyítja, hogy a Belgrád–Pristina-párbeszéd jó úton halad, illetve biztosan halad előre. A megállapodásból elsősorban a polgároknak származik hasznuk – emelte ki Davenport. Hozzátette, most már csak az a fontos, hogy a megállapodást be is tartsák a felek.

Pristinában nem mindenki fogadta örömmel a Brüsszelből és Belgrádból érkező híreket. Az ellenzéki Önrendelkezés értékelése szerint a szuverén Koszovónak kára származik abból, hogy a +383-as hívószámot földrajzi egységként használhatja.

Shpend Ahmeti, Pristina polgármestere úgy látja, a koszovói tárgyalócsoport nem szállt síkra a szuverén Koszovó és polgárai érdekeiért. Ugyanez az álláspontja Besnik Krasniqinak, a Koha Ditore pristinai napilap újságírójának: „Pristinának nincs oka az ünneplésre” – mondta az újságíró.

– Folyamatosan hazugságokkal traktálnak bennünket. Ugyanez a helyzet a +383-as hívószámmal is, amely a pristinai kormány elmondása szerint Koszovóé lesz. Ugyanezt mondták egy éve is, de a hívószámot azóta sem ítélték oda Koszovónak – fejtette ki Krasniqi.