2024. április 26., péntek

Útjukat állták a határrendészek

Šidnél várakoznak a migránsok, hogy folytathassák útjukat Nyugat-Európa felé – Befogadóközpontba továbbra sem kívánnak menni

Visszafordították horvát határrendészek és rendőrök a Szerbia és Horvátország közötti övezetből azt a 100-130 migránst, akik pénteken indultak el Belgrádból, hogy Šidnél, a szerb–horvát határon belépjenek az Európai Unió területére. Ivan Mišković, a Menekültügyi Főbiztosság munkatársa szerint ezek a menekültek nem távolodtak el messzire a határtól, Šid felé vették útjukat, de továbbra sem kívánnak a befogadóközpontba vonulni.

A migránsok, akik a vasárnap éjszakát a szabad ég alatt töltötték a Šid–Tovarnik határátkelőnél, tegnap megpróbálták áttörni a felállított akadályokat, hogy átléphessék a határt. Miután nem jártak sikerrel, a szántóföldeken keresztül próbáltak átjutni horvát területre, de a határrendőrök megakadályozták őket ebben. A Menekültügyi Főbiztosság munkatársai szállást kínáltak fel nekik a befogadóközpontok valamelyikében, a migránsok azonban visszautasították ezt, ily módon tiltakozva az ellen, hogy Horvátország nem tette lehetővé, hogy legális úton folytathassák útjukat Nyugat-Európa felé.

Miután a rendőrség a határzónából is visszaszorította őket, tegnap a határ közelében ülve tiltakoztak a határ lezárása ellen.

Vlaho Orepić, Horvátország belügyminisztere kijelentette tegnap, Horvátország mindent megtesz, hogy megfékezze az illegális határátlépést. Szavai szerint azokat a migránsokat, akik megpróbálkoznak az illegális határátlépéssel, Šidre viszik vissza.

A Menekültügyi Főbiztosság továbbra is próbálja meggyőzni a határon tartózkodókat, hogy fogadják el a befogadóközpontban kínált szállást.

Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi miniszter tegnap megismételte, hogy akiket kitoloncolnak az EU területéről, nem Szerbiába küldik őket vissza, mert mindannyian Görögországban léptek először az Unió területére. Szerbia is csak azokba az országokba tudja visszaküldeni a menekülteket, amelyik országból Szerbiába érkeztek.

Elmondta ugyanakkor, hogy azok sorsáról, akik nem kapnak menedékjogot az EU területén, Afganisztán, Pakisztán és az Európai Unió közötti visszatoloncolási megállapodás értelmében határoznak majd. Szerbia nem része ezeknek a megállapodásoknak, hiszen nem tagja az Uniónak, de mindenképpen azon fáradozik, hogy részese legyen annak, márcsak azért is, mert Szerbia területére is érkeztek migránsok Afganisztánból és Pakisztánból is.