2024. április 23., kedd
TENISZ

Đoković jó játékkal indult

Novak Djoković (Fotó: Beta/AP)

Egy valamivel jobb Novak Đoković lépett tegnap a londoni O2 csarnok pályájára, mint amilyent a Roland Garros után az idén láthattunk. A mestertorna 1. napján Novak három játszmában győzte le a 23 éves osztrák Dominic Thiemet, így a torna újonca ellen most 4:0-ra vezet, idei mérlegét pedig 62:8-ra javította. Ha Đoković tartani tudja ezt a szintet, esetleg még növelni is, végre ismét egy jó versenye következik.

Az első játszmában az adogatók magabiztosak voltak, csak egy-egy kihasználatlan breaklabda volt, amit alacsony színvonalú rövidítés követett. Ebben Novak hat szettlabdát mentett, végül a hetediket Thiem egy szépen helyezett tenyeressel előnyre váltotta. A másodikban Đoković azonnal elnyerte fiatal ellenfele adogatását. Ez a játékrész csak 22 percig tartott, s Novak nullára nyerte, így kiharcolva a döntő szett jogát, amelyben az egyensúly a 3. játékban borult fel. A volt világelső ekkor már szorosan a kezében tartotta a mérkőzés fonalát, még egyszer elnyerte az osztrák adogatását, és megtette az első lépést a címvédés és a ranglista első helyének esetleges visszaszerzése felé.

A csoport másik meccsét az este Gaël Monfils és Miloš Raonić vívták meg. A keddi 2. fordulóban Đoković ennek a meccsnek a győztesével, míg Thiem a vesztessel játszik. Ma a McEnroe csoport 1. fordulójában 15 órától Stan Wawrinka és Kej Nisikori, 21 órától pedig a világelső Andy Murray és a horvát Marin Čilić találkoznak.

A Fed-kupa strasbourgi döntőjében a párosok meccse dönt arról, hogy Csehország lesz-e a bajnok tizedik alkalommal (beszámítva Csehszlovákia titulusait is), vagy pedig Franciaország harmadízben. Az egyesek után az eredmény 2:2-re áll, a meccs eddigi hőse pedig Caroline Garcia, aki Petra Kvitovát és Karolína Plíškovát is le tudta győzni, míg a cseh pontokat Plíšková és Strýcová nyerték a Mladenović és Cornet elleni diadalokkal.

Gálfi Dalma döntőt játszhatott a 100 ezer dolláros összdíjazású tokiói ITF-tornán. A 18 éves magyar, aki az elődöntőben nagy meglepetésre könnyűszerrel múlta felül a tapasztalt német Tatiana Mariát, a serlegmeccsen erős ellenállást tanúsított a ranglistán 24. helyezett kínai Suaj Csanggal szemben, és három játszmában veszített. Gálfi az utóbbi két hét alatt mindegy 90 helyet javított, és feljut a 185. pozíció tájára.

Döntős volt az olasz Latinában Balázs Attila, és ő sem nyert serleget. A 28 éves magyart az olasz Matteo Viola győzte le, noha 6:0, 5:4-nél Balázs a meccsért adogatott.

LONDON. – A mestertorna Lendl csoportjának 1. fordulójában: Đoković–Thiem 6:7, 6:0, 6:2.

STRASBOURG. – A Fed-kupa döntőjében: Franciaország–Csehország 2:2 (Mladenović–Ka. Plíšková 3:6, 6:4, 14:16, Garcia–Kvitová 7:6, 6:3, Garcia–Ka. Plíšková 6:3, 3:6, 6:3, Cornet–Strýcová 2:6, 6:7).

LATINA. – A futures negyeddöntőjében: Balázs–Ghedin 6:1, 7:6, elődöntő: Balázs–Basso 6:3, 6:4, döntő: Viola–Balázs 0:6, 7:5, 6:2.

TOKIÓ. – A női ITF-torna elődöntőjében: Gálfi–Maria 6:1, 6:4, döntő: Csang–Gálfi 4:6, 7:6, 6:2.

SARM ES-SEJK. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Cadar–Békefi 6:4, 6:4, Wachaczyk–Szlavikovics 6:3, 4:6, 6:3.