2024. április 25., csütörtök

A Magyar Szórvány Napja Bácskertesen

A Kárpát-medencei magyar közösségekben Idén másodízben rendezték meg a Magyar Szórvány Napját, az idei ünnephez a vajdasági magyarság is csatlakozott a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség révén.

Fotó: Fekete J. József

Fotó: Fekete J. József

A magyar Országgyűlés 2015. november harmadikán iktatta Böjte Csaba ferences atya kezdeményezésére, a Kárpát-medencei Képviselők Fóruma támogatásával az ünnepek közé november 15-ét – Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem és magyar király születésének napját – a szórványmagyarság összetartozásának napjaként. Ennek folytán már tavaly megannyi rendezvény, konferencia, találkozó, de a közmédia egész napos műsorai, tematikus programjai a közös felelősségre, az odafigyelés és törődés fontosságára, a szórványmagyarság közösségeiben folyamatosan teremtődő értékek gazdagságára hívták fel figyelmet, hívtak a közös ünnepre Magyarországon, Erdélyben, a Felvidéken egyaránt. Idén a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az MNT támogatásával első ízben szervezte meg a Magyar Szórvány Napját. Az ünnepi rendezvényt hétfőn 17.00 órai kezdettel tartották meg Bácskertesen (Kupuszinán), a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület székházában.
A program első felében tanácskozás keretében értékelték az elmúlt időszak tevékenységét, munkáját a kisoroszi, muzslyai, székelykevei, temerini és zombori székhelyű szórványközpontok vezetői és munkatársai, továbbá a Petőfi Sándor Program vajdasági ösztöndíjasai, ugyanakkor a jövőbeni tervekről és a szórványban élő magyarság esélyeiről, lehetőségeiről hallhattunk előadásokat. A rendezvény a házigazdák ünnepi műsorával zárult.