2024. április 19., péntek

Következménye lesz a pofonnak

A családtagjaikat bántalmazókat szinte azonnal fegyházelzárással büntethetik, ha nem tartják magukat a családból való eltávolítás elrendeléséhez

A Szerbiai Képviselőház Emberi és Kisebbségi Jogi Bizottsága megvitatta a családon belüli erőszak megakadályozásáról szóló törvény javaslatát, amely egyebek mellett arról rendelkezik, hogy az erőszaktevőt kell eltávolítani, kiemelni a családból, nem pedig az áldozatokat.

Ha az erőszaktevéssel gyanúsított személy megszegi a családból való eltávolítást előíró rendelkezést, valamint az áldozat megközelítését tiltó rendelkezést, akkor 48 órán belül 60 napos fegyházelzárást mondhat ki ítéletként az ügyben eljáró bíróság. A parlamenti bizottság tagjai egyetértettek Radomir Ilićtyel, az igazságügyi minisztérium államtitkárával, hogy a családon belüli erőszak hatékonyabb kezelése, illetve az áldozatok védelme égetően fontos kérdés.
Ha a képviselőház elfogadja a törvényjavaslatot, az országban kidolgoznák az erőszaktevők nyilvántartását. Ebben a nyilvántartásban nem csak azoknak a neve szerepelne, akiket családon belüli erőszak miatt jogerősen elítéltek, hanem azoké is, akik ellen ezen bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt bűnvádi feljelentést tettek. A Szerb Haladó Párt, az Elég volt mozgalom és az Autonóm Női Központ képviselői egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy az erőszaktevők nyilvántartását tartósan kell vezetni, illetve őrizni, nem pedig öt év után törölni.
A jogszabály az illetékes állami szervek közötti jobb koordinációról és információcseréről is rendelkezne. Az Autonóm Női Központ képviselőjének értékelése szerint a javaslatban arra is érdemes lenne kitérni, hogy az illetékes állami szervek esetében milyen szankciókat von maga után, ha munkatársaik nem megfelelően, azaz nem a törvény mentén járnak el, amikor családon belüli erőszak miatt kell eljárniuk. A civil szervezet szerint az állami szervek munkatársainak fegyelmi úton való felelősségre vonásának lehetőségét mindenféleképpen érdemes lenne megfontolni.