2024. április 18., csütörtök

Költséges mámor

A tömény alkoholos italokra kivetett jövedéki adó januártól közel háromszor lehet nagyobb az eddiginél

A Blic napilap értesülései szerint a pénzügyminisztériumban megalakult a munkacsoport, amelynek a jövedéki adóról szóló törvény módosítási javaslatának a kidolgozása lesz a feladata. A cél növelni a hazai tömény alkoholos italokra és a cigarettára kirótt jövedéki adót. A korrekcióra az Európai Unió szabványai és mércéi miatt van szükség, nyilatkozták a szakértők.

A hazai alkoholos italokat jelenleg literenként 124 dinár jövedéki adóval terhelik, a korrekciót követően a jövedéki adó feltehetőleg 316 dinárt tesz majd ki. Ez azt jelenti, hogy például a szilvapálinkát, amely most 690 dinárba kerül a boltokban, januártól 882 dinárért lehet majd megvásárolni.

A cigarettára kirótt jövedéki adót fokozatosan tervezik emelni, jövőre például állítólag kétszer. Az EU-ban ezer szál cigarettára legalább 90 eurót kell kitennie a jövedéki adónak, Szerbiában viszont ezer szál cigarettára 50 euró jövedéki adót rónak ki. Az egyelőre nem derült ki, hogy a januártól esedékes drágulás mekkora mértékű lesz, az viszont nyilvánvaló, hogy a cigarettára kirótt jövedéki adónak idővel el kell érnie az EU-ban hatályos szintet. Ha Szerbia nem igazítja az unióshoz a jövedéki adót, nem nyithatja meg a 16. és a 29. tárgyalási fejezeteket, nyilatkozták a Blicnek.

A hazai pálinkagyártók már most tiltakoznak. Azt mondják, egy újabb drágítást csak nehezen fognak túlélni. A korábbi években megejtett drágítások miatt az utóbbi két évben közel 2 ezer gyártó tett lakatot üzemére. Ezzel párhuzamosan virágzik az illegális gyártás, amely nem csak az államkasszára nézve kedvezőtlen, hanem a fogyasztókra nézve is veszélyes.