2024. április 20., szombat

Prioritás a szennyvízhálózat kiépítése

Seffer Attila, a közművesítési és beruházási tárca vezetője a topolyai önkormányzatban

A topolyai önkormányzat tanácstagjait bemutató sorozatunkban ezúttal Seffer Attilával beszélgettünk, akit korábban a bácskossuthfalvi helyi közösségben kifejtett munkássága kapcsán ismerhettek olvasóink. Seffer 2007-ben lépett be a Vajdasági Magyar Szövetségbe, és a 2008-as helyi közösségi választásokon bejutott a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsába, amelynek 2012-ben alelnöke, majd elnöke lett. Ezen időszak legnagyobb horderejű projektjének Seffer a helybeli rekreációs központ visszaszerzését, illetve felújítását és bővítését tartja. Az idei választások nyomán községünk helyi önkormányzatában vállalt szerepet mint a közművesítési és beruházási tárca vezetője, amely, mint mondta, egy egészen más munka, mint amit korábban megismert, hisz magát elsősorban technikai-műszaki szakembernek tartja, semmint a jogban jártas személynek.

Topolyán megújul a vízhálózat: a hatos és a kilenc körgyűrűn, mintegy 5,5 kilométer hosszúságban jelenleg is folynak a munkálatok

Topolyán megújul a vízhálózat: a hatos és a kilenc körgyűrűn, mintegy 5,5 kilométer hosszúságban jelenleg is folynak a munkálatok

– A kommunális tevékenységekről szóló törvényben ez a szolgáltatás igen nagy területet ölel fel, a vízellátástól a szennyvízelvezetésen, a közvilágításon, a közterületek karbantartásán keresztül az állati tetemek begyűjtéséig. Ezen a téren vannak célkitűzéseink, prioritásként mindenképp a szennyvíztisztítót emelném ki, és azt a vezetéket, amely el tudja szállítani a szennyvizet. Ez több száz millió dinárba kerülne, és meglátjuk, hogy milyen pályázati pénzekből, mennyi önrésszel tudjuk megvalósítani. Kicsik vagyunk, álmodni tudunk nagyot, de kivitelezni nem, éppen ezért fázisokra, illetve modulokra bontjuk, és mint a kockákat, rakosgatjuk össze, hogy a végén megkapjuk az egészet, a végső terméket. Topolyán folyamatban van a szennyvíztisztító projektjének a véglegesítése, úgyhogy jó úton haladunk a megvalósítás felé. Községünk egyetlen szennyvíztisztítója Bácskossuthfalván van, ami azonban egy elavult rendszer, annak a felújítására is sort kell kerítenünk a jövőben, míg szennyvízhálózat Pobedán, Pannónián és Krivaján van. Azt is el kell mondani, hogy tervdokumentáció terén Topolya és a község többi települése jól áll, folyamatosan készülnek a tervek, akár szennyvíz-, akár ivóvízhálózatok felújítására, kiépítésére – nyilatkozta Seffer, majd szót ejtett az ivóvízhálózat helyzetéről is, amivel kapcsolatban kifejtette, hogy ezen a téren is fázisokban haladnak a munkával, Topolya város is több körgyűrűre van felosztva, amelyek közül kettőn, a hatoson és a kilencesen, mintegy 5,5 kilométer hosszúságban jelenleg is folynak a munkálatok. Az elkövetkező hetekben, amíg az időjárás engedi, Gunarason, Zentagunarason, Bácskossuthfalván és Felsőroglaticán kezdődnek meg a munkálatok. Seffer Attila azt is elmondta, hogy a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság által kiírt pályázaton a topolyai hetes és nyolcas körgyűrű kialakításával pályáznak.

Seffer Attila

Seffer Attila

– Vajdaság ezen részén az ivóvíz minősége jó, a legnagyobb probléma az elöregedett vezetékekben van. Például a Bácskossuthfalván most kezdődő felújítás alkalmával, ami körülbelül két kilométer vízvezeték cseréjét jelenti majd, egy 1963-ban kiépített körgyűrűt kell átalakítanunk. A beruházások tehát folyamatosak – mondta Seffer, akitől azt is megtudtuk, hogy ezen projektumok esetében közbeszerzési pályázatokat kell kiírniuk, és a legkedvezőbb árat ajánló cégre bízzák a feladatot, a kivitelezés minőségét azután a község által megbízott felügyelő ellenőrzi.

Az utóbbi években községünk rendszeresen pályázik a tartományi szervek által kiírt közmunkaprogramra, ami ezúttal is tervbe van véve, hisz ez elengedhetetlenül fontos az utak, közterületek, sövények, virágágyások karbantartásához, amit azután a helyi közösség illetékesei koordinálnak.

Mindemellett szóba került a közvilágítás kérdése, amellyel kapcsolatban Seffer kifejtette, hogy cél az, hogy Topolyán is LED-égőket szereljenek fel, ami költségtakarékossá teszi a világítást, illetve a világítás erejének és idejének szabályozására is processzorokat lehetne alkalmazni. Mindezeket pályázatok révén tudják megoldani.