2024. április 25., csütörtök

Képzési lehetőség felnőtteknek

A Foglalkoztatási Szolgálat ingyenes tanfolyamokat szervez

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat ingyenes képzéseket indít azon munkanélküliek számára, akik valamelyik fokozottan hátrányos csoporthoz tartoznak, s tartósan a szolgálat munkanélküli adatbázisában szerepelnek. A képzések mindegyike teljesen ingyenes, s a szervezők biztosítják a szükséges tankönyveket, eszközöket is, illetve a gyakorlati oktatásban a munkavédelmi felszerelést. Arról, hogy ki lesz jogosult az ingyenes képzésre, a szolgálat dönt, és a résztvevőknek joguk van útiköltségtérítésre is.

A képzéseken elsősorban azok vehetnek részt, akiknek alacsony a képzettségük – korra való tekintet nélkül –, azok a fiatalok, akiknek nincs semmilyen végzettségük, azok, akik huzamosabb ideje munkanélküliek, illetve 1400 tartósan munkanélküli személy, akik számítógépes tanfolyamon vehetnek majd részt.

A szolgálat közleményében kiemelik, azért döntöttek e csoportok képzése mellett, mert adatbázisukban nagy százalékban szerepelnek alacsony képzettségű vagy képesítés nélküli személyek.

A roma származású munkanélküliek mindegyik csoport esetében előnyt élveznek, s a szolgálat a tervek szerint háromszáz roma számára biztosítja az átképzés lehetőségét két ciklusban, a jövő év végéig.

A képzéseket a piac igényei alapján állították össze, így a mezőgazdaság, élelmiszer-feldolgozás, gazdaság, adminisztráció, kereskedelem, vendéglátás, egészségügy, szociális szolgáltatások, idegen nyelvek terén és számítógépes tanfolyamok indulnak majd országszerte.
Szabadkán az igények alapján könyvelői, angol B2 és ECDL képzés indul.

A képzéseket az Európai Unió támogatja.